Είμαστε σε κηδεμονία, όχι σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια λόγω του ελλείμματος και του χρέους, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για τις οποίες θα ζητηθεί η γνώμη του λαού μέσω δημοψηφίσματος. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει ο Παπανδρέου και το μνημόνιο, θα φύγει και το χρέος;».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρα, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε ενωμένοι προς τα έξω. Ζητώ συνεργασία, κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις» είπε.
Υπεραμυνόμενος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα».
Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του έκανε και πάλι αναφορά σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτή την φορά όμως διευκρινίζοντας: «Πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, στα media, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Για αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος».
Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τη διατύπωση της ερώτησης από τον κ. Καρατζαφέρη ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΛΑΟΣ τήρησε «στάση πατριωτική και υπεύθυνη απέναντι στο μνημόνιο».
Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων, ώστε «να μη χρειαζόμαστε δανεικά για να επιβιώσουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εξάρτησης, της κηδεμονίας και της επιτήρησής μας».
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει το μνημόνιο και ο Παπανδρέου, θα φύγει το χρέος;».
Απευθυνόμενος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις είπε: «Τα θέλετε αυτά τα χρήματα; Αν μου πείτε όλοι \’φτύστους\’, θα το κάνω». Όμως, συνέχισε, την επομένη δεν θα έχουμε να πληρώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Αυτή είναι η πατριωτική στάση; Δεν το κάνω για την πάρτη μου, γα τους συνταξιούχους το κάνω».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, κανείς δεν δάνειζε την χώρα. «Πήγα και ζήτησα στήριξη από τους εταίρους» είπε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι την προσφέρουν μέχρι να βάλει η χώρα μια τάξη στα οικονομικά της και να σταθεί στα πόδια της.
«Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι αυτοί θέλουν να μας δανείζουν τα λεφτά τους; Να απαλλαγούν από εμάς θέλουν. Τα λεφτά τους μας δίνουν». 

«Γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας»

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μιλάει με τη γλώσσα των δανειστών.
Η κυβέρνηση δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράει ερήμην του λαού, υπογράμμισε.
«Είστε εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
«Τι άλλο πρέπει να γίνει όταν ο λαός είναι στο δρόμο;[…]. Μία είναι η λύση: Να προχωρήσετε σε εκλογές» είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο πατέρας σας γέμιζε τους δρόμους με το λαό κοντά του, εσείς γεμίζετε τους δρόμους με το λαό εναντίον σας».
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ.Παπανδρέου είπε: «Το δυστύχημα με εσάς είναι ότι δεν σκέφτεστε άλλη λύση από αυτή των δανειστών μας ή δεν σκέφτεστε τη λύση να μην είστε πρωθυπουργός».
«Ευτυχώς που δεν μας είπατε ότι το μνημόνιο είναι ευλογία, όπως έχει κάνει ο κ.Πάγκαλος» είπε ο κ.Τσίπρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που τον χαρακτήρισε ψεύτη. «Δεν είναι τσιφλίκι σας η Βουλή, να βρίζετε στα κανάλια» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να φύγει η τρόικα εσείς και το μνημόνιο».
Χαρακτήρισε αλλοίωση της λαϊκής εντολής το να έρθουν τεχνοκράτες στα υπουργεία
(in.gr) 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook