Τιμώντας την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του φημισμένου Έλληνα καλλιτέχνη Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο, Ενετική Κρήτη 1541 – Τολέδο Ισπανίας 1614) και κλείνοντας εορταστικά τον κύκλο εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του προγράμματος ΧΑΝΙaRT για το έτος 2014, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Αναζητώντας τον Δομήνικο» την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη).

Στην έκθεση συμμετέχουν 20 εικαστικοί καλλιτέχνες με έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Φωτογραφίας και Εγκαταστάσεων. Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 27 Μαρτίου 2015 και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή από 10.00 το πρωί έως 2.00 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο και με ειδικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κα Αγγελική Ροσμαράκη, τηλ: 28213 44403 & 28213 44400).

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλεξάκης Στέλιος, Γιαβρόπουλος Νίκος, Καλαϊτζάκης Μιχάλης, Κόης Σάββας, Κολλάρου Ζωή, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μαρκαντωνάκης Π. Γιάννης, Ματσαμάκη Γεωργία, Μεράντζας Δημήτρης, Μιχελογιάννη Μαρία, Μπασιάς Νίκος, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπραουδάκη Ρένα, Νιόλης Γρηγόρης, Παγωμένος Κώστας, Παπαδάκης Γιώργος, Πολυχρονάκης Μιχάλης, Σγουρόπουλος Θεόφιλος, Σκεπετζή Χρυσούλα και Σκουλικάρη Σίσσυ.

Επιμέλεια: Αγλαΐα Καμπράνη & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

«Το πρόγραμμα XΑΝΙaRT κλείνει τον κύκλο των εικαστικών του διαδρομών για το έτος 2014, με μια ξεχωριστή έκθεση Σύγχρονων Κρητών Δημιουργών εμπλουτισμένη από μια σπουδαία ομάδα ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών, όλοι εμπνευσμένοι από τη ζωή, την πορεία, τη δημιουργία, τη φιλοσοφία και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η έκθεση «Αναζητώντας το Δομήνικο» αποτελεί μια απόπειρα καταγραφής του ταξιδιού του ντόπιου Καλλιτεχνικού Δυναμικού στα μονοπάτια του νου, της ψυχής και της τέχνης ενός συντοπίτη καλλιτέχνη που αξιώθηκε να δημιουργήσει στο παρελθόν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος είναι ο δημιουργός μιας Ευλαβικής Μοναδικότητας. Οι μορφές του, δοσμένες με μία Αγιοσύνη που δεν την συναντάς σε καμιά ευρωπαϊκή σχολή ζωγραφικής αλλά ούτε και στις βυζαντινές αγιογραφικές εφαρμογές, καθηλώνουν το βλέμμα και αιχμαλωτίζουν την ψυχή, καθώς κατορθώνουν να δώσουν με απόλυτη πιστότητα εκείνο που ποθεί το γήινο, έλλογο όν. Να μπορεί δηλαδή, ενώ βρίσκεται στη γη, ταυτόχρονα να υψώνεται στα Ουράνια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook