Εγκλωβισμένοι δηλώνουν εκατοντάδες πελάτες της Παγκρήτιας Τράπεζας καθώς βλέπουν τις κατατεθειμένες οικονομίες του στο μερισματικό ενεργητικό του ιδρύματος να παραμένουν «κλειδωμένες» και χωρίς απόδοση ετήσιου μερίσματος.  
 
Οι αγανακτισμένοι μέτοχοι – συνέταιροι, παρακολουθούν την περαιτέρω μείωση της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας, πτώση που αγγίζει κατά μέσο όρο σχεδόν το 1/3 από την αρχική τιμή που είχαν αγοράσει, δίχως όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν να μπορούν να πουλήσουν και να ρευστοποιήσουν, καθώς η δυνατότητα πώλησης εξαρτάται μονάχα από τη ζήτηση των ίδιων των μερισματούχων και όχι από την ίδια τράπεζα.
 
Και αυτό ακριβώς είναι που έχει «παγιδεύσει» τους συνεταίρους της Παγκρήτιας Τράπεζας οι οποίοι ψάχνουν μεν, δεν βρίσκουν δε αγοραστές, αναζητώντας τη τύχη τους ακόμα και μέσω των αγγελιών… Η οργή ξεχυλίζει όταν μέσω των στελεχών της Τράπεζας ακούνε την δασκαλεμένη σύσταση … «Κάντε υπομονή και μπείτε στην σειρά, κάποτε θα αγοραστούν οι μερίδες σας…»… Μόνο που αυτό το κάποτε δεν έρχεται ποτέ.
 
Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι η συμμετοχή των πολιτών στη συνεταιριστική λογική της τράπεζας εμπεριέχει και το ρίσκο της αξίας των μερισμάτων. Και ως ένα βαθμό είναι λογικό το κέρδος ή η απώλεια μέρους της αξίας του μερίσματος να καταγράφει πτώση μέσα στην οικονομική κρίση. Ωστόσο οι όροι του παιχνιδιού δεν μπορεί να διαβάζονται και να ακολουθούνται μόνο από τη μία πλευρά. Οπότε, αν η δικαιολογημένη λόγω κρίσης «χασούρα» των πελατών-συνεταίρων της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι μέσα στα πλαίσια του ρίσκου των αγοραστών άλλο τόσο δικαιολογημένες είναι και οι «φωνές» για την στέρηση του δικαιώματος του πελάτη να μπορεί να πουλήσει όταν το επιθυμεί.
 
Σήμερα η Παγκρήτια Τράπεζα καταγράφει ένα δυναμικό της τάξεως των 82 χιλιάδων συνεταίρων. Η λογιστική αξία της κάθε μερίδας υπολογίζεται στα 61 ευρώ, περίπου 40% χαμηλότερα από τη τιμή που είχε προ οικονομικής κρίσης. «Μέχρι και το 2009 δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη πώληση και αγορά των μερίδων» απαντά, μιλώντας στο Falshnews.gr, ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, κ. Νίκος Μαστοράκης, συμφωνώντας πως προφανώς και υπάρχει ζήτημα, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ίδιος μας εξηγεί: «Η Παγκρήτια Τράπεζα λειτουργεί με ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, το θεσμικό της πλαίσιο είναι Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης και αντί για μετόχους έχει συνεταίρους. Όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή από το 1994 μέχρι και την οικονομική κρίση υπήρχαν δύο τρόποι για να πουλήσουν οι συνεταίροι. Ο πρώτος ήταν να αγοράσει η ίδια η τράπεζα. Ο ενδιαφερόμενος έκανε τη σχετική αίτηση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου περνούσε το σχετικό αίτημα από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας και τον Μάιο του επόμενου, εφόσον η πρόταση είχε εγκριθεί, προχωρούσε η διαδικασία. Ο δεύτερος τρόπος, που ισχύει και σήμερα είναι η διαδικασία της αγοραπωλησίας από τους ίδιους του συνεταίρους. Δυστυχώς, αναφορικά με τον πρώτο τρόπο, η διαδικασία αυτή έχει ουσιαστικά απαγορευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς η ίδια κρίνει αν μπορεί το σχετικά αίτημα να εγκριθεί ή όχι. Δεν περνάει καν από την Γενική Συνέλευση της Τράπεζας. Αυτού του είδους η απαγόρευση έγκειται, σύμφωνα με την λογική της ΤτΕ, στην προστασία της βιωσιμότητας της Παγκρήτιας».
 
Ρωτήσαμε τον κ. Μαστοράκη αν υπάρχει με τις δεδομένες συνθήκες κάτι ενθαρρυντικό για τους πελάτες-συνεταίρους που αναζητούν έναν τρόπο να πουλήσουν: «Καταρχάς να ζητήσω από τους συνεταίρους μας ψυχραιμία και υπομονή. Κατανοούμε το πρόβλημα αλλά δυστυχώς πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Όπως σας είπα ο μόνος τρόπος να πουλήσουν τις μερίδες τους είναι να υπάρξει κάποιος ή κάποιοι άλλοι που θα επιθυμούν να αγοράσουν. Και σε αυτό το τομέα η τράπεζα διευκολύνει όσο μπορεί φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές», μας λέει ο οικονομικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, αποδεχόμενος ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στον συγκεκριμένο τομέα.
 
Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται βέβαια σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρόεδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας, κ. Λεμπιδάκη, ο οποίος τον περασμένο  Ιούνιο είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της 20ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης πως «η Παγκρήτια Τράπεζα βγαίνει πιο δυνατή από τη κρίση», καθώς και άλλων στελεχών που δηλώνουν αισιόδοξα, ειδικότερα μετά και τον έλεγχο από Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης, ξεχνώντας φαίνεται πως εκατοντάδες συνεταίροι βρίσκονται ουσιαστικά σε αδιέξοδο.
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook