Υπερψηφίσθηκε την Παρασκευή από τη γερμανική βουλή το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Βερολίνο, όπου η πλειονότητα των βουλευτών τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η συγκατάθεση των ΚΟ δεν θεωρούνταν δεδομένη στο προοίμιο των συνεδριάσεων, καθώς σημαντικός αριθμός βουλευτών είχε ταχθεί κατά της νέας βοήθειας.

Το ψήφισμα κατατέθηκε την Παρασκευή στο γερμανικό κοινοβούλιο. Εϊχε ήδη εγκριθεί από τις ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων (FDP), όπου
εννέα βουλευτές είχαν ψηφίσει κατά, ενώ πέντε απείχαν της ψηφοφορίας.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, τα κυβερνητικά κόμματα στηρίζουν την πολιτική για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, ζητούν τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Επίσης, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Βασική προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας είναι εκτός από τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στο κείμενο αυτό αποδίδεται χαρακτήρας «οδηγιών» ενόψει του επόμενου Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Περιέχει τις βασικές συντεταγμένες της πολιτικής που καλείται να ακολουθήσει η Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες

Κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κατά τη συζήτηση στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχουμε μια κυβέρνηση που με θάρρος αγωνίζεται για το μέλλον ενδεχομένως και για την επιβίωση της χώρας» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ τόνισε ότι «σύνεση και θάρρος απαιτείται και από εμάς».

Ο κ. Σταϊνμάιερ επέκρινε την κ. Μέρκελ για «διγλωσσία» στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου καταφεύγει σε χρήση «προκαταλήψεων» εις βάρος των εταίρων από τον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα τηρήσει «υπεύθυνη στάση»στην ελληνική κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι «υπευθυνότητα υπάρχει μόνον με διαφάνεια».

Κατά τον κ. Σταϊνμάιερ, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται για κρίση μόνον της χώρας, αλλά και για «κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών» που πρέπει να προσαρμοσθούν για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις.

Όπως είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, απαιτείται εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, η καθιέρωση ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών και η θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε το κόμμα των Πρασίνων.

Θα πρέπει να είναι σε όλους τους πιστωτές σαφές ότι επωμίζονται ένα ρίσκο, τόνισε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Φριτς Κουν και προσέθεσε ότι μία αποτυχία της διάσωσης της Ελλάδας θα είχε ως
συνέπεια πολύ μεγαλύτερη ζημία για την ίδια τη Γερμανία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook