Ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ τάχθηκε σήμερα κατά της απαίτησης της Γερμανίας να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας σ\’ ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, καταγγέλλοντας τις «στείρες συζητήσεις».
«Πρέπει να σταματήσουμε τις στείρες συζητήσεις και να αφιερωθούμε στα αληθινά ζητήματα (ενός τέτοιου προγράμματος), και όχι μόνο για τη χώρα την οποία αφορά», πρόσθεσε καταγγέλλοντας πως το «θέμα χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς λόγους» από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες.
Η ΕΚΤ αντιτίθεται στην υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επειδή φοβάται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη συνέχεια αποκομμένη από κάθε πηγή χρηματοδότησης και ότι αυτό θα βλάψει άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο Σταρκ προειδοποίησε εξάλλου ότι το σύνολο του Ευρωσυστήματος ανέλαβε ένα κίνδυνο βοηθώντας τις υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα ανέλαβαν επιπλέον κινδύνους», υπογράμμισε πριν καταφερθεί εναντίον των «αναλυτών και των μέσων ενημέρωσης» που χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ημέρες την ΕΚΤ «κακή τράπεζα».
Ο Σταρκ υπογράμμισε πως η νομισματική πολιτική ασκείται από την ΕΚΤ μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. «Έχουμε όργανα ελέγχου, ενισχύσαμε τις απαιτήσεις μας για τις αποδεκτές εγγυήσεις. Δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε αγνοούμε τους κινδύνους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook