Με αδυναμία ή μάλλον,με δυσκολία εξυπηρέτησης των καταναλωτών, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων «αποχαιρετά» το 2014 και μπαίνει στο 2015.

Λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, το ένα ταμείο της ΔΕΥΑΧ που λειτουργούσε στο Δημαρχείο Χανίων, κλείνει από την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου. Παράλληλα η αποκατάσταση βλαβών γίνεται με τεράστια δυσκολία, ενώ η συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, έχει – ουσιαστικά – εγκαταλειφθεί.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απαγορεύει και στην ΔΕΥΑΧ να προσλάβει μόνιμο εξιδεικευμένο προσωπικό, παρά του ότι η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να το πληρώνει, χωρίς να επιβαρύνει, το κράτος, τον Δήμο ή τους καταναλωτές.

Την δραματική κατάσταση περιέγραψαν σήμερα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και τα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΥΑΧ.

Όπως ανέφερε ο Τεχνικός Δ/ντής κ. Κώστας Στεργιάννης, η ΔΕΥΑΧ, για να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς, χρειάζεται 175 εργαζόμενους. Μετά τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδοτήσεων, σήμερα έχει μόλις 105 άτομα, εκ των οποίων περίπου 20 είναι διοικητικό προσωπικό και οι υπόλοιποι εργατοτεχνίτες.

Όμως δεν επαρκούν για τις ανάγκες με αποτέλεσμα:

  • Τέσσερα αποφρακτικά μηχανήματα να έχουν ακινητοποιηθεί.
  • Συντήρηση δικτύων να μην γίνεται, ενώ και οι επισκευές βλαβών εξυπηρετούνται με μεγάλη δυσκολία.
  • Ακόμη και για την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων, εργασία που μέχρι πρότινος γινόταν από την ΔΕΥΑΧ,, δόθηκε εργολαβία σε ιδιώτη..

Έμειναν μόνο δύο ταμίες

Από την πλευρά του ο Οικονομικός Δ/ντής κ. Δημήτρης Λεμονής , γνωστοποίησε πως ενώ πριν από έναν χρόνο υπήρχαν τέσσερις ταμίες, σήμερα έχουν απομείνει μόλις δύο, με αποτέλεσμα – σε περίπτωση άδειας ή ασθένειας του  ενός, ο ένας που μένει να μην μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες.

Για τον λόγο αυτό, από την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου κλείνει το ταμείο που λειτουργούσε στο Δημαρχείο Χανίων και μένει ένα ταμείο στα γραφεία της ΔΕΥΑΧ στις Μουρνιές,, ενώ προτείνονται εναλλακτικοί τρόποι, πληρωμών λογαριασμών, οι οποίοι παρατίθενται στην συνέχεια.

Παράλογη η απαγόρευση προσλήψεων

Όπως επισημάνθηκε στην συνέντευξη, η ΔΕΥΑΧ έχει  την δυνατότητα να προσλάβει άμεσα περίπου 35 άτομα, αλλά σκοντάφτει στην «μνημονιακή» απαγόρευση των προσλήψεων.

«Είναι παράλογο να έχουμε χρήματα για να προσλάβουμε ανθρώπους και να μην μας αφήνουν» τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ.Αντώνης Σχετάκης, επισημαίνοντας πως οι προσλήψεις  συμβασιούχων για λίγους μήνες, δεν εξυπηρετούν, καθώς η ΔΕΥΑΧ χρειάζεται μόνιμο εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό.

Σε αυτό  το πλαίσιο ο κ.Σχετάκης, ζήτησε την κατανόηση των καταναλωτών.

Παράλληλα γνωστοποίησε πως στην υπο διαμόρφωση τιμολογιακή πολιτική  της ΔΕΥΑΧ για το 2015 θα είναι στην κατεύθυνσης ελάφρυνσης δικαιούχων των κοινωνικών δομών του Δήμου και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ, δίδονται 25.000 ευρώ στον Δήμο Χανίων, κυρίως για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και για άλλες κοινωνικές ανάγκες.

Τρόποι πληρωμής λογαριασμών ΔΕΥΑΧ στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Οι λογαριασμοί ύδρευσης-αποχέτευσης μπορούν να εξοφλούνται ως ακολούθως:

  •     Στα καταστήματα ΙΝ.ΚΑ. του Δήμου Χανίων. (χωρίς επιβάρυνση)
  •     Στα ταμεία των ΕΛ.ΤΑ. όλης της χώρας.*
  •     Στα ταμεία των συμβεβλημένων Τραπεζών με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ ή μέσω e-banking ή μέσω πάγιας εντολής (αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού).*
  •     Στο συμβεβλημένο κατάστημα  Πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ στην οδό Τζανακάκη 22, ΧΑΝΙΑ.*

(* Ισχύει επιβάρυνση η οποία ποικίλει ανάλογα με τον φορέα εξόφλησης από 0,20 – 1,20 € ανά εξοφλούμενο λογαριασμό).

Γύρω από το Δημαρχείο Χανίων, τέτοια σημεία εξυπηρέτησης των καταναλωτών, βρίσκονται:

1 κατάστημα ΙΝ.ΚΑ. στην πλατεία 1866,
1 κατάστημα ΙΝ.ΚΑ. στην Πλατεία Μάχης Κρήτης 27,
1 κατάστημα ΕΛ.ΤΑ. στην αρχή της οδού Περίδου,
1 κατάστημα πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ στην οδό Τζανακάκη 22 και
5 καταστήματα Τραπεζών

Εντός των επόμενων 2-3 μηνών  η Δ.Ε.Υ.Α. ΧΑΝΙΩΝ θα τοποθετήσει στο Δημαρχείο Χανίων, μηχανήματα αυτόματης εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηχανήματα αυτά θα μπορούν να “σκανάρουν” τον λογαριασμό και δεν θα χρειάζεται κάποια πληκτρολόγηση.

Δηλαδή ο καταναλωτής θα τοποθετεί τον λογαριασμό στην οθόνη, θα αναγνωρίζεται το όνομά του και θα μπορεί να πληρώνει παίρνοντας μάλιστα και ρέστα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook