Στην έγκριση των κονδυλίων για την βελτίωση του οδικού δικτύου στον ΒΟΑΚ, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Ηρακλείου, Ν. Καζαντζάκης καθώς και τα πρώτα έργα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, συνολικού ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη και του Δημάρχου Μίνωα Πεδιάδας, Ζ. Καλογεράκη.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ για τον ΒΟΑΚ, 20 εκατομμύρια για το «Ν. Καζαντζάκης» και 90 εκατομμύρια για τις πρώτες εργασίες απαλλοτρίωσης στο Καστέλι, εκεί όπου ο διαγωνισμός μεταφέρθηκε για τις 17 Φεβρουαρίου μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων.

Ο Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, αφού χαρακτήρισε το έργο για τον ΒΟΑΚ «πολυβασανισμένο», σημείωσε ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, έχει οροθετηθεί στα μέσα του 2015, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης του ΒΟΑΚ «χωρίς διόδια, με πληρωμές διαθεσιμότητας,  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ήδη δουλεύει συστηματικά πάνω σε αυτό το εγχείρημα, αξιοποιώντας παράλληλα το πακέτο Γιούνκερ».         

Ο ίδιος νωρίτερα, υπενθύμισε ότι ήδη έχουν υπογραφεί δύο συμβάσεις για δυο μεγάλα τμήματα του ΒΟΑΚ, τον κόμβο που οδηγεί στα Χανιά και το Πάνορμος – Εξάντης ενώ σε λίγες μέρες θα υπογραφεί και η σύμβαση για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα του ΒΟΑΚ Απομαρμά – Αγία Βαρβάρα, σημειώνοντας ότι ο Περιφερειάρχης θα διαχειριστεί το ποσό αυτό και με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, θα προωθήσει άμεσα παρεμβάσεις, που πρέπει και μπορεί να γίνουν στο δρόμο. Αναφορικά με το αεροδρόμιο, ο Υπουργός έκανε λόγο για έναν εκσυγχρονισμό του χώρου, που θα διευκολύνει  τη πρόσβαση, καθιστώντας το πιο λειτουργικό, φιλόξενο και αποτελεσματικό για την οικονομία του νησιού.

Όσον αφορά τέλος το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, εκεί τα 90 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στα έργα απαλλοτριώσεων, ενώ ήδη, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της κτηματογράφησης. «Από τους πόρους αυτούς», συνέχισε ο Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, «θα χρηματοδοτηθεί και θα προκηρυχθεί σύντομα η μελέτη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωροταξικής Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Μελέτη της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου Καστελίου, γιατί συνολικά όπως μπορείτε να φανταστείτε το εκεί οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά.

Επίσης, κάναμε κάποιες αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από λίγες ημέρες και διευκολύναμε τη λειτουργία και χρηματοδότηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, έτσι ώστε και αυτό το ζήτημα πλέον να μπει σε μια σειρά».

Στ. Αρναουτάκης: «Γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις»

Φανερά ικανοποιημένος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αφού ευχαρίστησε ιδίαίτερα που οι εξαγγελίες του προηγούμενου διαστήματος γίνονται πράξη,  σημείωσε ότι «τα επόμενα χρόνια, θα είναι χρόνια που μόνο μεγάλα έργα θα γίνονται στο νησί μας και χρειάζεται εδώ η συνέχεια, η διεκδίκηση, ο οραματισμός που έχουμε όλοι μας, διότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο. 

Θεωρώ ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα ενωμένοι θα διεκδικούμε για την υλοποίηση των έργων. Πάνω απ’ όλα είναι ο οραματισμός, είναι η διεκδίκηση, είναι η υλοποίηση. Και στο πρόσωπο του κ. Χρυσοχοΐδη βλέπουμε την υλοποίηση».

Ζ. Καλογεράκης: «Τέλος της ομηρίας!»

Τη μετάβαση από τα λόγια στα έργα επεσήμανε και ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας, αφήνοντας και κάποιες αιχμές για όσους προέβλεπαν διαφορετικά τις συνθήκες για την χρηματοδότηση των έργων, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για «τέλος της ομηρίας» για τους ιδιοκτήτες που το οικόπεδό τους απαλλοτριώνεται.

«Είναι ένα πρώτο βήμα προς την υλοποίηση ενός έργου που για 12-13 χρόνια ακούμε στο Δήμο μας και δε το βλέπουμε: το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι επιτέλους η ομηρία στην περιοχή τελειώνει και σήμερα γίνεται ένα βασικό βήμα που είναι η χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων, που ελπίζω πολύ σύντομα, το επόμενο διάστημα, να έχουμε και τις τιμές μονάδες, ώστε να μπορεί ο κόσμος να πάρει τα χρήματα του στην περιοχή που απαλλοτριώνεται.

Θέλω, επίσης, τελειώνοντας να τονίσω πως η σημερινή ρευστή πολιτική κατάσταση, σήμερα το Υπουργείο κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, πρέπει τα πολιτικά κόμματα στο σύνολο τους να δεσμευτούν για τα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις στην Κρήτη, ότι θα συνεχίσουν και θα τιμήσουν τις υπογραφές που σήμερα μπήκαν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook