Συνάντηση είχε σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη με τον Ειδικό Απεσταλμένο του State Department για ενεργειακά θέματα στην Ευρασία, Richard Morningstar, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη, Daniel Smith. Η ενεργειακή ασφάλεια, και οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες για τους αγωγούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Morningstar επιβεβαίωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τον προεξέχοντα ρόλο που έχει η Ελλάδα. 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα των διασυνδετικών αγωγών και στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο της Κασπίας. 
Η Υπουργός ΠΕΚΑ επαναβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης στη στρατηγική της ΕΕ για το Νότιο Διάδρομο, τονίζοντας τη σημασία του αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Περαιτέρω περιφερειακή διάσταση αποκτά ο ITGI με την κατασκευή του Ελληνο- Βουλγαρικού (IGB) αγωγού, ο οποίος θα διευκολύνει την περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων. 
Έμφαση δόθηκε στην αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως -στην οποία συμβάλει ενεργά η χώρα μας -σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας. 
Τέλος, η κυρία Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον κ. Morningstar για τα μέτρα ενσωμάτωσης του 3ου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook