Με το Βόρειο Σέλας να ντύνει με ονειρικά χρώματα τις ατελείωτες νύχτες σας στον αρκτικό βορρά, το ταξίδι στη  Λαπωνία, τη χώρα της σάουνας και της άγριας φύσης, προμηνύεται παραμυθένιο!

Η πατρίδα των ταράνδων και… των Χριστουγέννων μάς κλείνει πονηρά το μάτι και ο δρόμος των αστεριών ανοίγεται γεμάτος υποσχέσεις για ξεχωριστές διακοπές. Εκμεταλλευθείτε, λοιπόν, τον καιρό που απομένει, ετοιμάστε τα πιο ζεστά σας ρούχα -το θερμόμετρο εδώ δεν αστειεύεται – και βάλτε στην ατζέντα σας ένα παραμυθένιο ταξίδι βόρεια του αρκτικού κύκλου.
Ροβανιέμι

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η επαρχία της  Λαπωνίας καλύπτει το βορειότερο τμήμα της  Φινλανδίας και έχει πρωτεύουσα το  Ροβανιέμι. Φτάνοντας στην πόλη μετά από μιάμιση ώρα πτήση από το  Ελσίνκι, οι πρώτες εικόνες δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «εντυπωσιακές». Βλέπετε, οι βομβαρδισμοί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο την ισοπέδωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά και χρειάστηκε να ξαναχτιστεί απ’ την αρχή. Έτσι, ελάχιστα είναι τα κτίσματα που διατηρούν το παραδοσιακό ύφος που επί αιώνες χαρακτήριζε την πόλη. Σήμερα κυριαρχούν μοντέρνες αρχιτεκτονικές γραμμές και σύγχρονα κτήρια, που δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής κωμόπολης στραμμένης στο μέλλον. Ένα από αυτά που συνδυάζει αρμονικά την ιστορία του  Ροβανιέμιμε τον προσανατολισμό του στον 21ο αι, είναι το Arktikum· ένα καταπληκτικό μουσείο, σε ένα art-nouveau μέγαρο, όπου η ιστορία, τα έθιμα και ο πολιτισμός των Λαπώνων ζωντανεύουν μέσα από πλούσια εκθέματα.

Σημειώστε πως οι μέρες των γιορτών είναι στη  Φινλανδία συγχρόνως και μέρες… εκπτώσεων, η καλύτερη αφορμή, δηλαδή, για να κάνετε τα ψώνια σας στα πολλά κομψά καταστήματα που θα βρείτε στο κέντρο της πόλης. Το μεγάλο ατού, ωστόσο, του  Ροβανιέμι και ένας από τους βασικότερους λόγους για να ταξιδέψετε μέχρι εδώ πάνω, είναι άλλο: ο αγαπημένος άγιος μικρών και μεγάλων, ο Αϊ- Βασίλης αυτοπροσώπως!

SANTA CLAUS VILLAGE

Αν βρεθείτε στο χωριό του αγίου ξημερώματα Χριστουγέννων, το πιο πιθανό είναι να μην τον βρείτε εκεί· αυτή είναι η ώρα, βλέπετε, που γυρνάει σ’ ολόκληρο τον κόσμο με το έλκηθρο μοιράζοντας δώρα. Τον υπόλοιπο χρόνο, ωστόσο, ο καλοκάγαθος γέροντας μένει στο Santa Claus Village, οκτώ μόλις χιλιόμετρα βόρεια από το  Ροβανιέμι. Εδώ, μέσα στο απόλυτο λευκό της παγωμένης  Λαπωνίας, οι Φινλανδοί έχουν φτιάξει ένα σωρό μικρά, ξύλινα σπιτάκια, όλα υπέροχα στολισμένα και φωτισμένα μέσα στο αρκτικό ημίφως, ένα αληθινό όνειρο που γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Το πιο όμορφο από αυτά είναι το σπίτι του ίδιου του Αϊ-Βασίλη, που με μια ορθάνοιχτη αγκαλιά υποδέχεται μέχρι τις οκτώ το βράδυ όλους τους επισκέπτες που έρχονται εδώ να τον γνωρίσουν από κοντά. Τα παιδιά τρελαίνονται να φωτογραφίζονται δίπλα στον γιγαντόσωμο άγιο με την κόκκινη στολή και τη μακριά γενειάδα, κι εκείνος δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν από τους μικρούς θαυμαστές του.

Οπωσδήποτε πρέπει να περάσετε και από το ταχυδρομείο του Αϊ-Βασίλη, για να στείλουν τα παιδιά σας το γράμμα τους για το δώρο της επόμενης χρονιάς. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται και το Santa Park, ένα θεματικό πάρκο με καρουζέλ, παιδότοπους και κουκλοθέατρα, που, παρά το κάπως αλμυρό του εισιτήριο (€20 για ενήλικες και €10 για παιδιά), είναι αρκετά δημοφιλές στους επισκέπτες.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΛΑΠΩΝΙΑΣ

Αρκετά, όμως, με τα αξιοθέατα. Μετά τον Άγιο Βασίλη, είναι ώρα να γνωρίσετε από πρώτο χέρι την αυθεντική άγρια φύση του βορρά. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνετε, από μια επίσκεψη στο Ίβαλο, 200 περίπου χλμ. βόρεια του  Ροβανιέμι, στην καρδιά της  Λαπωνίας. Εδώ, αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα, το Βόρειο Σέλας. Μια απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων στον ουρανό, που αλλάζουν κάθε λίγο μορφή και σχήματα, χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα.

Εδώ, σε ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα εθνικά πάρκα της  Φινλανδίας, όπου το χιόνι διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια του έτους, θα ζήσετε ακόμα την απόλυτη περιπέτεια: μια βόλτα με το κυριότερο αρκτικό μέσο μεταφοράς: το snow-mobile. Φορέστε, λοιπόν, τις ειδικές ισοθερμικές στολές -μιας και οι θερμοκρασίες εδώ σπάνια υπερβαίνουν τους 00 C- ακούστε προσεκτικά τις συμβουλές του οδηγού σας και ετοιμαστείτε για ένα ανεπανάληπτο σαφάρι πέρα από κάθε φαντασία, στις παγωμένες στέπες του αρκτικού κύκλου. Μαγική εμπειρία είναι και η βόλτα στα απέραντα δάση με έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι ή χάσκι. Κι αν έπειτα απ’ όλα αυτά νιώσετε την κούραση να σας καταβάλλει, οι Λάπωνες έχουν και γι’ αυτό το πρόβλημα την καλύτερη λύση: ένα χαλαρωτικό μπάνιο στη σάουνα, με τζάκια, πυρωμένες πέτρες και αρωματικά κεριά, υπόσχεται να σας χαρίσει απίστευτη ευεξία έπειτα από μια άκρως έντονη μέρα…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook