Αρνητικά για στελέχη του E.Coli ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είχαν εξεταστεί δειγματοληπτικά, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών, 80 δείγματα αγγουριών και περίπου 50 άλλων προϊόντων, όπως πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια, από όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Τα δείγματα εξετάστηκαν ως προς το επικίνδυνο στέλεχος Ο104:Η4 του βακτηριδίου E.Coli όσο και, προληπτικά, ως προς το εξίσου επικίνδυνο στέλεχος Ο157:Η7. Τα αποτελέσματα για το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν αρνητικά.

Η ζημιά για τη ελληνική αγροτική παραγωγή από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές λαχανικών και φράουλας από την ΕΕ υπολογίζεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη, πάντως, τα σύνορα της Ρωσίας άνοιξαν για τα φορτία από την Ελλάδα.

Παράλληλα, μιλώντας στην ΝΕΤ, ο υφυπουργός Γ.Κουτσούκος ανέφερε πως οι οργανώσεις των παραγωγών θα πρέπει άμεσα να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας της κρίσης από το βακτήριο E.Coli.

Kατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 7 Ιουνίου, oι υπουργοί τόνισαν πως το πρόβλημα που έχει προκύψει πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή κρίση και συνεπώς να αποζημιωθεί με πόρους του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.

Το ποσό που θα διατεθεί και τα προϊόντα που θα ενταχθούν παραμένουν ανοιχτά. Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ο Γ.Κουτσούκος, ζητά να ενταχθεί και η φράουλα, πέραν των κηπευτικών, στα εν λόγω προϊόντα.

Το υπουργείο αναφέρει πως βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ και με τις πρεσβείες στη Ρωσία και την Ουκρανία για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου των ελληνικών προϊόντων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook