Πλήγμα για το εισόδημα το αγροτών αποτελεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ σχετικά με το βακτήριο E. Coli, το οποίο εντοπίστηκε στη βόρεια Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αναστάτωση των παραγωγών οπωροκηπευτικών στην Κρήτη καθώς χιλιάδες τόνοι κηπευτικών, αν και είναι ποιοτικά καλά και ασφαλή, μένουν απούλητοι.

Στο γεγονός αυτό συμβάλει η απόφαση της Ρωσίας, που απορροφούσε ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να απαγορεύσει τις εισαγωγές λαχανικών από τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου στη Μεσσάρα Ηρακλείου σε καθημερινή βάση χάνονται 400 τόνοι περίπου κηπευτικών προϊόντων, για τα οποία έχουν ξοδέψει εργατοώρες και λεφτά για λιπάσματα, άρδευση, συλλογή κ.α.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι τιμές των προϊόντων να έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, χαρακτηριστικά η ντομάτα πουλιέται 9 λεπτά και το αγγούρι 7 λεπτά του ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ολική, σχεδόν, καταστροφή, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό – αφανισμό των αγροτών, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση και τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αλλά και ΝΔ στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΕΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποιά μέτρα θα λάβει άμεσα για την ενίσχυση και στήριξη των ελλήνων αγροτών, για τη σωστή ενημέρωση και την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα αλλά και για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους, από τις συνέπειες του τοξικού θανατηφόρου μικροβίου E. Coli που εντοπίστηκε στην Γερμανία και δεν αφορά την ελληνική παραγωγή.

Οι βουλευτές

Σταύρος Σκοπελίτης
Διαμάντω Μανωλάκου
Βέρα Νικολαΐδου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook