Κατηφορίζοντας το δρόμο της Εφέσου, μια ανάσα από το λιμάνι του Ηρακλείου, δίπλα στα κεντρικά ΚΤΕΛ, συναντά κανείς τον μοναδικό θεατρικό χώρο της πόλης. Η πέτρα και το ξύλο, τα βασικά υλικά που είναι διαμορφωμένο το χτίσμα, σου τραβούν τη προσοχή και σε κάνουν να το ξεχωρίσεις από μακριά, αν και κάπως «κρυμμένο» ανάμεσα σε σταθμευμένα πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα και παρά την έλλειψη σχετικής σηματοδότησης.

Πρόκειται για τον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, έναν χώρο που θεωρείται κατάλληλος για τις ανάγκες υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων, μα κυρίως θεατρικών παραστάσεων.

Το συγκεκριμένο κτίριο φέρει μακρά ιστορία στους «ώμους» του. Η πρώτη μελέτη για την διαμόρφωσή του ξεκίνησε το 1986, με στόχο να μετατραπεί η παλιά αποθήκη του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου (η οποία πέρασε στην κυριότητα του Δήμου) σε ένα χώρο φιλόξενο για θεατρικές εκδηλώσεις. Ο Δήμος ολοκλήρωσε τις αναγκαίες εργασίες και ο 680 τμ. πετρόκτιστος χώρος παραδόθηκε για την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων το 1989.

Από τότε μια σειρά παραστάσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών, ομιλιών και συνεδριάσεων έχουν φιλοξενηθεί στον Θεατρικό Σταθμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη των πολιτών για κοινωνικοποίηση, έκφραση, αναψυχή και πολιτιστική καλλιέργεια.

Πίσω όμως από αυτή την εικόνα, δεσπόζει η σημερινή πραγματικότητα…Που μόνο οι λέξεις «χωματερή» και «δυσοσμία» μπορούν να την περιγράψουν.

Όχι, δεν καταλάβατε λάθος. Ο χώρος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Δεν έχει εγκαταλειφθεί. Όσον αφορά τουλάχιστον την διεξαγωγή παραστάσεων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου ο οποίος έχει αφεθεί στο έλεος θαμώνων και περαστικών, με αποτέλεσμα την απίστευτη ρύπανσή του, σε σημείο ντροπής για τον…πολιτισμό μας.

Ανθρώπινα περιττώματα, ούρα, πεταμένα χαρτιά, μπουκάλια, πλαστικά, αποφάγια, χαρτιά από φαγητό και μισοτελειωμένα αναψυκτικά συνθέτουν το σκηνικό στην είσοδο του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου, μετατρέποντας το πετρόχτιστο κτίριο, σε χωματερή και δημόσιο ουρητήριο!

Δεν είναι λίγες οι φορές, που η μυρωδιά από όλη αυτή τη δυσοσμία γίνεται ανυπόφορη όχι μόνο για τους θεατές αλλά ακόμα και για τις ομάδες που συμμετέχουν στις παραστάσεις, αφού παρά τις όποιες εργασίες καθαριότητας, η πίσω πόρτα του θεάτρου έχει πλέον «ποτίσει» από τα κόπρανα και τα ούρα, με αποτέλεσμα η έντονη δυσοσμία να φτάνει μέχρι και το εσωτερικό του κτιρίου. Και όλα αυτά, σε ένα χώρο που οι επισκέπτες του, στη πλειοψηφία τους είναι γονείς με τα παιδιά τους.

Παρά λοιπόν τις φιλότιμες προσπάθειες του Δήμου για τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου, η καθημερινή ρύπανσή του δυσχεραίνει την κατάσταση.

Πολλοί από τους συμπολίτες μας που έχουν επισκεφτεί τον συγκεκριμένο χώρο, συνειδητοποιούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ενώ άλλοι δεν αποκλείουν η ρίζα του προβλήματος να ξεκινά από τη δραστηριότητα των παρακείμενων εταιριών εστίασης. Αφού, καθώς φαίνεται, κάποιοι από τους πελάτες, θεωρούν τον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου ανεξέλεγκτη χωματερή και μετά το βραδινό ξενύχτι, το φαγητό και το πότο «εκμεταλλεύονται» τον απροστάτευτο χώρο, ρυπαίνοντάς τον με κάθε δυνατό τρόπο.

Υπάρχει λύση;

Σίγουρα η πόλη μας δεν μπορεί να διεκδικεί «δάφνες» στην αξιοποίηση των πολιτιστικών της χώρων. Ως προς αυτό, μια σύγκριση με αντίστοιχους χώρους σε άλλους νομούς της Κρήτης θα πείσει και τους πιο δύσπιστους.

Κάπως έτσι η μοναδική λύση που φαίνεται να μπορεί να προστατεύσει τον Θεατρικό Σταθμό είναι η προφύλαξή του και η περεταίρω αναβάθμιση και αξιοποίησή του.

Μια απλή αλλά αποτελεσματική και με σεβασμό στον πολιτιστικό χαρακτήρα του χώρου, θα ήταν η εγκατάσταση περίφραξης, που θα προστάτευε το εξωτερικό του κτιρίου, διασφαλίζοντας την καθαριότητά του.

Επιπροσθέτως, η φροντίδα του κήπου, στον οποίο σήμερα δεσπόζουν απορρίμματα, κόπρανα και ούρα, θα έδινε τη δυνατότητα ακόμα και εμπορικής εκμετάλλευσης από το Δήμο, με την προσθήκη τραπεζοκαθισμάτων, όπου οι θεατές θα μπορούσαν πριν και μετά την παράσταση να απολαύσουν το χώρο.

Για όλα τα παραπάνω δεν απαιτούνται ούτε υπέρογκα ποσά αλλά ούτε και ιδιαίτερος χρόνος. Από τη νέα χρόνια, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει, ίσως να είναι και η ευκαιρία για τη νέα Δημοτική Αρχή να αποδείξει με απλές αλλά ουσιαστικές πρωτοβουλίες ότι αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό με μια άλλη, διαφορετική φιλοσοφία, από αυτή που μέχρι σήμερα έχουν γνωρίσει οι πολίτες του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook