Η Σλοβενία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό του Κρσκο για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον, παρά την πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε απόψε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ντάρια Ράντιτς.

«Η Σλοβενία δεν θα αποκηρύξει την πυρηνική ενέργεια λόγω του δυστυχήματος», είπε η Ράντιτς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προκειμένου να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας της χώρας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού η κυβέρνηση εξετάζει πέντε διαφορετικές επιλογές για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Σλοβενίας μέχρι το 2030. Όπως είπε η υπουργός, όλες οι επιλογές «περιλαμβάνουν την πυρηνική ενέργεια».

Μετά από δημόσιο διάλογο επί των προτάσεών της, η κυβέρνηση θα επιλέξει μία από τις πέντε και θα υποβάλει το ενεργειακό πρόγραμμά της προς έγκριση από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κρσκο κατασκευάστηκε από κοινού με την Κροατία το 1984, όταν οι δύο χώρες αποτελούσαν ακόμη τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μέχρι και σήμερα το εκμεταλλεύονται από κοινού και παράγει περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβενία. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κατασκευάσει άλλον έναν αντιδραστήρα στο Κρσκο, όμως ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για το θέμα αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook