Σήμα κινδύνου για κακές πρακτικές διοχέτευσης στις αγορές του εξωτερικού, χύμα και με υποβαθμισμένη ποιότητα, νωπών Ελληνικών οπωρολαχανικών, εξέπεμψε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.
Όπως κατήγγειλε ο κ.Γ.Πολυχρονάκης συνεχίζεται και διογκώνεται το πρόβλημα με τη διακίνηση φορτίων χωρίς σήμανση, ατυποποίητων και σε μη κατάλληλες συσκευασίες. 
«Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα μας λόγω των ηυξημένων απαιτήσεων των πελατών μας για προστασία των καταναλωτών και ενώ δεν θα έπρεπε να μπορεί να διαβαίνει τα σύνορα της πατρίδας μας κανένα φορτίο χωρίς σήμανση, ατυποποίητο και σε μη κατάλληλη συσκευασία, πληροφορίες μας αναφέρουν δυστυχώς συνεχίζεται και εφέτος, με μεγαλύτερη ένταση, η εμπορία από αλλοδαπούς μεταφορείς – εμπόρους που αγοράζουν διάφορα προϊόντα είτε απευθείας από το χωράφι ή από χονδρεμπόρους» τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, για να συμπληρώσει πως 
« πρακτικές αγοράς και διακίνησης προϊόντων σε κλούβες, αλλά και χύμα στο μεταφορικό μέσο με προϊόντα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε συσκευαστήρια ώστε να πληρούν τους κανόνες υγιεινής, εμπορικών προδιαγραφών αλλά και σωστής αποθήκευσης (ψύξης) ή πρόψυξης και μεταφοράς, εξακολουθούν να υπονομεύουν τον στόχο όλων μας για ποιοτικώς αναβαθμισμένα εξαγόμενα-διακινούμενα ελληνικά προϊόντα. 
Οι ελεγκτές γεωπόνοι τόσον των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων όσον και των Περιφερειακών Κέντρων, ενώ θα έπρεπε να είναι αυστηροί στα εξαγόμενα ελληνικά οπωροκηπευτικά, δυστυχώς διαπιστώνεται να πωλούνται στις καταναλωτικές αγορές προϊόντα μας υποβαθμισμένης ποιότητος και σε «εξευτελιστικές τιμές».

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 4 – 10/6/2011

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών και κυρίως κερασιών. Με μικρούς ρυθμούς γίνονται οι εξαγωγές ροδάκινων και βερίκοκων.
Αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να αυξηθεί τόσο η ροή όσο και ο όγκος των εξαγωγών. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τα καρπούζια, που όμως οι τιμές παραγωγού προσαρμόστηκαν προς τα κάτω.
Αν δεν προκύψει κάτι αρνητικό, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξαγωγές θερινών φρούτων που αναμένεται να είναι περισσότερες σε σχέση με πέρσι, συνεχίζοντας την αυξητική τάση που είχαμε φέτος στις εξαγωγές των χειμερινών φρούτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 4 – 10/6/2011, είναι οι εξής:
Μανταρίνια: 43.236 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 32.085 τόνων 
Πορτοκάλια: 244.613 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 258.364 τόνων 
Λεμόνια: 569 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 478 τόνων 
Γκρέιπ φρουτ: 448 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 370 τόνων 
Ακτινίδια: 54.979 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 46.441 τόνων 
Αγγούρια: 20.231 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 19.970 τόνων 
Μήλα: 26.935 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 16.610 τόνων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS οι εξαγωγές πορτοκαλιών υπερβαίνουν τους 360.000 τόνους, των μανταρινιών τους 77.000 τόνους και των ακτινιδίων τους 73.000 τόνους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook