Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο Άγγλος, μεγάλος φιλέλληνας και σπουδαίος ταξιδιωτικός συγγραφέας Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο οποίος αγάπησε την Ελλάδα όσο λίγοι.

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ γεννήθηκε το 1915 από γονείς αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Πρωτοταξίδεψε στην Ελλάδα όταν ήταν 19 χρόνων, το 1935, στο πλαίσιο της περιήγησής του σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ήταν ένας άνθρωπος της δράσης και της γνώσης και πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Λόρδο Βύρωνα.

Η περιοδεία του στην Ευρώπη αποτέλεσε ένα πολιτισμικό ξύπνημα για τον ίδιο και τον έκανε να αγαπήσει τη γλώσσα και τα ταξίδια.

Οι εμπειρίες του τον βοήθησαν να δημιουργήσει ένα απαράμιλλο στυλ γραφής, που το χαρακτήριζε η περιγραφική πρόζα, όπλο σημαντικό για έναν ταξιδιωτικό συγγραφέα.

Ωστόσο υπήρξαν πολλοί που άσκησαν κριτική στο έργο του, κατηγορώντας τον για ανακρίβειες, αν και στην πραγματικότητα έβλεπαν το δέντρο και έχαναν το δάσος ενός ανθρώπου που είχε μεγάλο ταλέντο στο να λέει ιστορίες και να ξαναζωντανεύει εποχές περασμένες.

Από τα γνωστότερα έργα του, ήταν η \”Μάνη\”, η \”Ρούμελη\”, \”Τα βιολιά του Σεν Ζακ\”, \”Μεταξύ των Δασών και των Ποταμών\”, \”Ένας καιρός δώρων\”.

Η σχέση του με την Ελλάδα
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ είχε αποκτήσει το προσωνύμιο \”ο άνθρωπος της Μάνης\” καθώς επί χρόνια ζούσε στην Καρδαμύλη σε σπίτι που έχτισε ο ίδιος.

\”Ερωτεύθηκε\” τη χώρα μας και πάντα επέστρεφε και έγραφε γι’ αυτήν. Απέδειξε στην πράξη την αγάπη του, καθώς πολέμησε στην Αλβανία, ενώ από το 1941 ως τη Μάχη της Κρήτης, έλαβε μέρος στην κρητική αντίσταση.

\”Η αγάπη μου γι’ αυτήν είναι απόλυτη\”, έλεγε για την Ελλάδα.

Έπειτα από τη συντριβή κατά τη Μάχη της Κρήτης, διέφυγε μαζί με συντρόφους του στην Αλεξάνδρεια, έπειτα στο Κάιρο και στη Χάιφα της Παλαιστίνης.

Επέστρεψε το 1942 και μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε πάνω από δυο χρόνια στα βουνά οργανώνοντας την αντίσταση, καθώς και την αιχμαλωσία και τη μεταφορά του Γερμανού Διοικητή Στρατηγού Κράιπε.
Τιμήθηκε με το Παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών το 1944 και το Παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1943, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ηρακλείου Κρήτης.

Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Βραβεύτηκε πολλές φορές για το συγγραφικό του έργο και το 2004 χρίστηκε ιππότης.

Είχε παντρευτεί την Τζόαν Ράινερ, (πέθανε το 2003), με την οποία δεν απέκτησε παιδιά.

\”Αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του\”
Τη βαθιά θλίψη της εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για το θάνατο του συγγραφέα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, Πάτρικ Λι Φέρμορ.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι \”o Πάτρικ Λι Φέρμορ, αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του.

Από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι σήμερα, που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Φέρμορ δεν έπαψε ούτε στιγμή να εμπνέει και να συγκινεί με το συγγραφικό του ταλέντο, την ηθική του ακεραιότητα, την αγάπη του για τη ζωή, τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα ένα από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο\”

news247

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook