«Ναι στο δικαίωμα χαρακτηρισμού των καταστημάτων καπνιζόντων ή μη»

«Όχι στην επιβολή προστίμων στους καταστηματάρχες, αλλά οι ευθύνες στους πελάτες που παρανομούν»

Τροπολογία για την αναθεώρηση διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου κατατέθηκε εμπρόθεσμα με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις», που έρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Την τροπολογία συνυπογράφουν ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Γ. Κοντογιάννης, και ο Βουλευτής Β’ Αθήνας της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γ. Ψαριανός.

Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ο κ. Αυγενάκης είχε δεσμευτεί δημόσια κατά τη συνεδρίαση με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών καφέ – μπαρ – εστιατορίων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα μέσα Απριλίου, όπου και είχε καταθέσει τις θέσεις τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα προβλήματα του κλάδου, ενώ είχε μιλήσει την ανάγκη αναθεώρησης διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου.

Κατόπιν τούτου, η συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στον τομέα νομοθετικού έργου της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, τα δύο βασικά σημεία της παρέμβασης / τροπολογίας είναι:

«Πρώτον, να έχει το δικαίωμα ο κάθε καταστηματάρχης μέσω ειδικής σήμανσης και συγκεκριμένων προδιαγραφών να μπορεί να χαρακτηρίζει το κατάστημά του ως χώρο καπνιζόντων ή μη, ρύθμιση που ανέφερε ότι είναι απολύτως εφαρμόσιμη και ρεαλιστική υπό τις κρατούσες συνθήκες.

Δεύτερον, όσον αφορά στην επιβολή προστίμων στους υπευθύνους διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνεται ότι το αντικαπνιστικό μέτρο αφορά σε όλους τους πολίτες, ώστε ο καθένας είναι υπεύθυνος για την τήρηση του ή μη και συνεπώς, είναι ο ίδιος υπαίτιος για την τυχόν παράβασή του.

Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μέτρο που αφορά στον τρόπο ή στις προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να υφίσταται τις συνέπειες της παράβασης ο ιδιοκτήτης ή ο εκάστοτε υπεύθυνος διαχείρισης, αλλά για καθολικό μέτρο που αφορά στον κάθε πολίτη χωριστά, ώστε οι ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι διαχείρισης δεν είναι επιφορτισμένοι, ούτε έχουν εξουσία να εκτελούν καθήκοντα «αστυνόμευσης» και να διαπληκτίζονται με τους πελάτες τους».

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε τα εξής:

«Είναι προφανές ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος έχει ανεπανόρθωτες αρνητικές συνέπειες στα καταστήματα του κλάδου, που την παρούσα χρονική συγκυρία με τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώσουν», ενώ τόνισε ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο κύκλος εργασιών μόνο των χώρων εστίασης ανέρχεται στο ποσόν των 5,6 δισ ευρώ για το 2009 μειωμένος έναντι του 2008 κατά 800 εκατομμύρια ευρώ».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η εμμονή στην τήρηση της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό πληθώρα επιχειρηματιών που επένδυσαν τεράστια ποσά προκειμένου να δημιουργήσουν καταστήματα σύγχρονα, ανταγωνιστικά και λειτουργούντα υπό τους αυστηρότατους όρους και τις προϋποθέσεις που θέσπισαν οι νόμοι και λοιπές υγειονομικές διατάξεις».

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία που καταθέσαμε, θεωρούμε ότι δίνεται μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση στο θέμα της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, η οποία αναμφισβήτητα θα μετριάσει τη μεγάλη οικονομική ζημία που αυτή τη στιγμή υφίστανται οι καταστηματάρχες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook