Σήμερα Πέμτπη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Γ.Ραγκούση με εκπροσώπους  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στην Αθηνά με θέμα την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, αλλά και τα οικονομικά και αναπτυξαικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη μίνιμουμ λειτουργική αυτάρκεια των νέων δήμων, ενώ κατηγορηματικά διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011.

Ειδικότερα η ΚΕΔΚΕ επικεντρώνει τη συζήτηση στα εξής ζητήματα:

-Ζητά να εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο των υποχρεώσεων και των οφειλών.

-Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η έκδοση της αντίστοιχης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το 2011, με την οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται το ελάχιστο πραγματικό κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων ΟΤΑ, καθώς και το κόστος άσκησης των νέων μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων, για τις οποίες ζητούν να κοστολογηθούν επακριβώς.

-Να καταβληθεί άμεσα η από το νόμο προβλεπόμενη τρίτη δόση παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ύψους 214 εκατ. ευρώ.

-Να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», με το οποίο θα διευκρινιστούν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του σκέλους του προγράμματος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

-Να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», για τα οποία η ΚΕΔΚΕ έχει διατυπώσει από καιρό την πρόταση να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.