Τουλάχιστον 90.000 Ιάπωνες ζουν σε καταφύγια και κέντρα υποδοχής, τρεις μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική χώρα. \’Εχουν κατασκευαστεί συνολικά 28.000 προσωρινές κατοικίες, δηλαδή λίγο περισσότερες από τις μισές από τις 52.000 που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ανεγείρει, οι οποίες προορίζονται για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ή σε μέρη που επλήγησαν από το τσουνάμι, μετέδωσε δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Ειδικοί εκτιμούν ότι δεν διαφαίνεται ελπίδα οι πολίτες αυτοί να μπορέσουν μια ημέρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο πολλοί από τους πληγέντες από την καταστροφή αρνούνται να μεταστεγαστούν στις προσωρινές κατοικίες καθώς φοβούνται ότι εκεί δεν θα έχουν τις υπηρεσίες υποστήριξης σε σχέση με αυτές που παρέχονται στα καταφύγια. Μερικές από τις συγκεκριμένες οικιστικές μονάδες έχουν ανεγερθεί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ένας λόγος για το αργό ρυθμό αποκατάστασης και ανοικοδόμησης είναι πολύ μεγάλη ποσότητα των χαλασμάτων από την οποία πρέπει να καθαρίσει η περιοχή. Μόνο το 22% των 2.400 τόνων ερειπίων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, 120.000 Ιάπωνες έχασαν τη δουλειά τους στις περιφέρειες Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, όπου ο αριθμός των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 49.000, σύμφωνα με το ΝΗΚ. Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα το λιμάνι Καμαΐσι στην Ιουάτε, από τις πλέον πληγείσες πόλεις, σε φόρουμ που οργανώνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των επιζησάντων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Στο κέντρο των επικρίσεων, ο 64χρονος Καν που κατηγορείται ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την καταστροφή. «Η βοήθεια που δόθηκε από τις αρχές στις πληγείσες περιοχές δεν ήταν αρκετή», τονίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Yomiuri. «Ο καθαρισμός των περιοχών από τα ερείπια καθυστέρησε υπερβολικά και η κατασκευή των προσωρινών κατοικιών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».

Η ανοικοδόμηση της παράκτιας ζώνης Τοχόκου, που καλύπτεται από μπάζα 25 εκατομμυρίων τόνων και 16 εκατομμύρια τόνους λάσπης θα χρειαστεί χρόνια και κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 15.405, συμπεριλαμβανομένων 9.214 στην περιφέρεια Μιγιάγκι, 4.532 στην Ιουάτε και 1.594 στη Φουκουσίμα, ενώ 8.095 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εθνικής Αστυνομίας.

Εκτεταμένες διαδηλώσεις στη χώρα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας σε πόλεις σε ολόκληρη την Ιαπωνία σήμερα Σάββατο, ημέρα που συμπληρώνονται τρεις μήνες από το σεισμό, το επακόλουθο τσουνάμι και την πυρηνική κρίση στη χώρα.

Οργανώσεις πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργανώνουν τις πορείες, επιδιώκοντας να πιέσουν να τερματιστεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, 250 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο. Η Καόρου Ναρισάουα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Greenpeace στην Ιαπωνία, δήλωσε πως αναμένει χιλιάδες πολίτες να λάβουν μέρος στην «Πορεία για την Ενεργειακή Αλλαγή» στο Τόκιο.

Η πρώτη πορεία του είδους είχε γίνει στα τέλη του Απριλίου, προσελκύοντας 5.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μητέρες και παιδιά, είπε η Ναρισάουα.

Το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, με έξι αντιδραστήρες, υπέστη τεράστιες ζημιές από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου κι έκτοτε σημειώνονται συνεχώς διαρροές ραδιενεργών ουσιών. Σημειώθηκε τήξη σε τρεις πυρήνες αντιδραστήρων μετά από την διακοπή λειτουργίας των συστημάτων που τους έψυχαν. Η πυρηνική κρίση ανάγκασε 87.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν και η εταιρία η οποία διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Co (Tepco) πασχίζουν να σταθεροποιήσουν το εργοστάσιο, αλλά επικρίνονται έντονα για την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδρασή τους στην κρίση.

Την Δευτέρα η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε την εκτίμησή της για τις ποσότητες ραδιενεργών ουσιών που εκλύθηκαν ή διέρρευσαν από το εργοστάσιο μετά από την πρώτη εβδομάδα της κρίσης. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η ποσότητα πιστεύεται πλέον ότι έφθασε συνολικά τα 770.000 τεραμπεκερέλ από την 11η Μαρτίου ως την 16η Μαρτίου, από τα 370.000 τεραμπεκερέλ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της στα μέσα Απριλίου — όταν είχε αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στο 7, το ανώτατο, ισόβαθμο δηλαδή με το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986 στην Ουκρανία, που ανήκε τότε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο απολογισμός των νεκρών από την καταστροφή του Μαρτίου ανέρχεται σε 15.405, ενώ 8.095 άνθρωποι παραμένουν καταχωρημένοι στους καταλόγους των αγνοουμένων σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook