Με έκθεση που θα καταθέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στα τέλη Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών αυτού του μήνα για το Κυπριακό.

Η έκθεση αναμένεται να είναι καθοριστική για την έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο καθορισμός ημερομηνίας για μια νέα κοινή συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς τα τέλη Μαρτίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα συνεχιστούν να διεξάγονται στη Λευκωσία.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί και πότε άλλη μια κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.

«Όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας στη Γενεύη ήταν αρκετά λεπτομερή. Δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε εκτός απ΄ αυτά», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γ.Γ., Μάρτιν Νεσίρκι, επαναλαμβάνοντας ότι «ο Γ.Γ. είναι προσωπικά αναμεμειγμένος και θα παραμείνει προσωπικά αναμεμειγμένος. Αυτό είναι ένδειξη, όχι απλά της προσωπικής του εμπλοκής, αλλά και της δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν καθώς οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Και εδώ, πράγματι, είμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ.Χριστόφια και του κ''Ερογλου με επίκεντρο βέβαια την πορεία του Κυπριακού.