Στη διακοπή της απεργίας πείνας που πραγματοποιούσε επί μια εβδομάδα προχώρησε χθες ο Κουβανός αντιφρονών, Guillermo Farinas, καθώς πρώην πολιτικοί κρατούμενοι απέφυγαν να συμμετάσχουν στην κίνησή του, επεσήμανε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, η υγεία των οποίων είναι άσχημη, μου είπαν ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας», εξήγησε ο αντιφρονών από την κατοικία του στη Σάντα Κλάρα, 280 χλμ. ανατολικά της Αβάνας.

\"\"Ο Guillermo Farinas είχε αρχίσει απεργία πείνας στις 3 Ιουνίου απαιτώντας να διεξαχθεί έρευνα για να εντοπιστούν εκείνοι που «δολοφόνησαν», όπως είπε, στις αρχές Μαΐου, τον αντιφρονούντα Juan Wilfredo Soto. Ο 46χρονος Soto, η υγεία του οποίου ήταν κλονισμένη, πέθανε στις 8η Μαΐου σε νοσοκομείο στη Σάντα Κλάρα, τρεις ημέρες αφότου είχε συλληφθεί από την Αστυνομία για «δημόσιο σκάνδαλο». Σύμφωνα με τους Κουβανούς αντικαθεστωτικούς, κατά τη διάρκεια της κράτησής του ξυλοκοπήθηκε.

Αντίθετη γνώμη εξέφρασε η εφημερίδα Γκράνμα που τόνισε ότι ο γιατρός που έκανε τη νεκροψία στη σορό του απέκλεισε την περίπτωση της ανθρωποκτονίας, εξηγώντας ότι πέθανε από οξεία παγκρεατίτιδα.

Το 2010 ο Guillermo Farinas είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας για 135 ημέρες, κίνηση που συνέβαλε στο να αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποφυλάκιση 52 κρατουμένων αντιφρονούντων. Ο Κουβανός αντιφρονών, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, είχε τιμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο «Ζαχάρωφ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook