Η βασίλισσα Ελισάβετ παρασημοφορεί τον βρετανό ηθοποιό Colin Firth που ερμήνευσε το ρόλο του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', στην ταινία «Ο λόγος του βασιλιά», σύμφωνα με τον κατάλογο των προσώπων που η μονάρχης επιβραβεύει κατά παράδοση κάθε χρόνο με την ευκαιρία των εορτασμών των γενεθλίων της.

Το έργο τιμήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με το Oscar καλύτερης ταινίας και ο Colin Firth που υποδύθηκε τον Γεώργιο ΣΤ', απέσπασε το Oscar του Α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη δραματική ταινία. Λίγο νωρίτερα είχε βραβευθεί ως καλύτερος ηθοποιός στις Χρυσές Σφαίρες, που θεωρούνται «προάγγελοι» των Oscar στο Χόλυγουντ.

Ο Firth έλαβε ομόφωνα τα εύσημα για την ερμηνεία του ρόλου του ως τραυλού βασιλιά «Berty».Ο διάσημος ηθοποιός τιμάται με τον τίτλο του «Commader of the Order of British Empire» κάτι που θα του δώσει ίσως την ευκαιρία, κατά την παρασημοφόρησή του από τη βασίλισσα, να τη ρωτήσει προσωπικά τη γνώμη της για την ταινία.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των βραβευθέντων, προσωπικοτήτων που διακρίθηκαν στον τομέα τους το 2010, τον οποίο δημοσιοποίησαν σήμερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, θα τιμηθούν από τη βασίλισσα ο τραγουδιστής Bryan Ferry και ο πρωτοπόρος της ιατρικά υποβοηθούμενης τεκνοποίησης και νομπελίστας Robert Eduart, «πατέρας» της μικρής Louise Brown, του «πρώτου παιδιού του σωλήνα» όπως το είχαν αποκαλέσει που γεννήθηκε το 1978.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, αλλά τα γενέθλιά της γιορτάζονται επίσημα τον Ιούνιο, γιατί ο ήπιος καιρός επιτρέπει τη διεξαγωγή των εορτασμών που θα γίνουν σήμερα.