Τελευταία ενημέρώση: 21:00

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας βρέθηκαν για δεύτερη ημέρα τα Χανιά που υποδέχτηκαν το νέο έτος με πλημμύρες, αποκλεισμούς δρόμων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους και χρειάστηκε η συνδρομή των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό τους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα βύθισαν στο σκοτάδι αρκετές περιοχές στο Ακρωτήρι, το Σταλό, τον Πλατανιά, την Κίσαμο, τα Λιβάδεια,  που παρέμειναν για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα ακόμα και στην υδροδότηση και οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα την πρώτη ημέρα του έτους.

Αμέτρητα σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν – Απεγκλώβισαν δεκάδες άτομαΚατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο

Η Πυροσβεστική για ένα 24ωρο δέχτηκε “βροχή” τηλεφωνημάτων για απαντλήσεις υδάτων από καταστήματα και σπίτια, απεγκλωβισμούς οδηγών και απομάκρυνση αντικειμένων από το οδόστρωμα. Το απόγευμα της Πέμπτης τέσσερα άτομα επικοινώνησαν με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Κουρουπάκη αναφέροντας ότι έχουν εγκλωβιστει στον Ομαλό.

Σε όλο το  δρόμο της Εθνικής οδού από Χανιά έως το Κολυμπάρι και την Κίσαμο υπάρχουν κατολισθήσεις από βράχους και όγκους χωμάτων ενώ και η παλαιά εθνική οδός προς Κίσαμο εμφανίζει την ίδια εικόνα.

(η εικόνα του δρόμου προς Κίσαμο στις 12:30 περίπου)

Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται στο Κολυμπάρι, στην Αγ. Μαρίνα, στο Σταλό, στην εθνική οδό, στο δρόμο από Χανιά προς Κίσαμο, στα Δραπανιάνα (εκεί καταστράφηκε και θερμοκήπιο) ενώ ακόμη και μέσα στην πόλη των Χανίων οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους (βλέπε φωτογραφίες από τη νύχτα παρακάτω).

Σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” ο Πλατανιάς

Το μεγαλύτερο πλήγμα της κακοκαιρίας μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχει δεχτεί ο δήμος Πλατανιά που από εχθές οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν αμέτρητες πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο και το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Νωρίς το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης μαζί με τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος έχει ζητήσει ο δήμος να κηρυχτεί πλημμυρόπληκτος ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν άνθρωποι που επλήγεισαν από την θεομηνία.

Στο Κολυμπάρι το “χτύπημα” της θεομηνίας άφησε πίσω του αρκετά πλημμυρισμένα σπίτια, ξενοδοχεία, καταστροφές στο οδικό δίκτυο ενώ οι δυνατοί άνεμοι έχουν ξεριζώσει στύλους της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτενείς διακοπές ρεύματος.

Το πρωί η πυροσβεστική απεγκλώβισε έξι άτομα στο Γεράνι.
(φωτο: δύο από τα έξι άτομα που απεγκλωβίστηκαν)

Μεγάλες κατολισθήσεις έχουν προκληθεί στο δρόμο Σιλιρίου και το οδόστρωμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές

(ο δρόμος προς Βρύσσες θυμίζει ποτάμι)

Επικίνδυνοι δρόμοι λόγω κατολισθήσεων

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αρκετοί δρόμοι έχουν καταστεί επικίνδυνοι λόγω συνεχών κατολισθήσεων ενώ σχετική προειδοποίηση έχει εκδώσει και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσο Κουρουπάκη το οδικό δίκτυο από το ύψος του Γαλατά μέχρι και την διασταύρωση του Πλατανιά έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους  οδηγούς.

Ο δρόμος από τον Κόμβο του Βαμβακόπουλου προς Μουρνιές παρέμεινε κλειστός μέχρι αργά το πρωί καθώς υπερχείλισε ο Κλαδισσός ποταμός και δυνάμεις της τροχαίας έδιναν οδηγίες στους οδηγούς για την εκτροπή της κυκλοφορίας. Από εχθές άλλωστε σε ορεινά των Χανίων η κυκλοφορία διεκόπη ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Ν. Χανίων βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω διαρκών κατολισθήσεων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν κυρίως σήμερα σε όλο το Νομό σε συνδυασμό με την βροχή έχουν προκαλέσει νέα προβλήματα καθώς ολόκληρα δέντρα έχουν ξεριζωθεί από την μανία των ανέμων. Στη οδό Σελίνου δέντρο που ξεριζώθηκε από την ανεμοθύελλα πλάκωσε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο όχημα.

Στους Αγ. Αποστόλους η ανεμοθύελλα λύγισε δέντρο και το πέταξε στο οδόστρωμα ενώ στα Περιβόλια τοιχίο υποχώρησε και πέτρες έπεσαν στη μέση του δρόμου.

Η έντονη βροχόπτωση που έκανε τους δρόμους παραμονή Πρωτοχρονιάς να μοιάζουν με ποτάμια,  μετέτρεψε τη νύχτα μεγάλο μέρος των Χανίων σε… Βενετία, όπως φαίνεται από τις παρακάτω φωτογραφίες.

Αγ. Μαρίνα – Νύχτα της Πρωτοχρονιάς

Στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνονταν με ιδιαίτερη δυσκολία ενώ η Πυροσβεστική επενέβη για τον απεγκλωβισμό επιβατών από οχήματα που ακινητοποιήθηκαν.

Σε ένα μεγάλο τμήμα από το ύψος του Σταλού μέχρι και την διασταύρωση του Ταυρωνίτη, η κατάσταση ήταν επικίνδυνη για τους οδηγούς λόγω διαρκών κατολισθήσεων. Σε ένα μεγάλο κομμάτι επίσης του Πλατανιά διεκόπη η ηλεκτροδότηση για αρκετές ώρες.

Ακινητοποιημένα οχήματα στην Εθνική – Το νερό ξεπέρναγε το στηθαίο

Εικόνες χάους καταγράφηκαν και στην Εθνική Οδό ενώ σε αρκετά σημεία το νερό ξεπέρναγε το στηθαίο.

Στο 1ο χιλ. της νέας Εθνικής Οδού Χανίων – Κισάμου αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και χρειάστηκε και εδώ η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό επιβατών

Νεροκούρου ανήμερα Πρωτοχρονιάς

Απίστευτες εικόνες και μέσα στην πόλη των Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της έντονης κακοκαιρίας από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν ανακοινωθεί  τηλέφωνα επικοινωνίας για τους πολίτες από το Δήμο Χανίων, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά,  τον Δήμο Κισάμου, για την καταγραφή προβλημάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και την ενημέρωση του κοινού για λόγους ασφαλείας

Επίσης από εχθές διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Χανίων – Ομαλού, θέση Πέτρα Σελί και Φώκιες

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων για διακοπή κυκλοφορίας σε ορεινές περιοχές

Απο την Αντιπεριφέρεια Χανίων ανακοινώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς ότι λόγω των ισχυρών και συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες εργασίες που προβλέπονται από την κατασκευή του έργου Παράκαμψη Έλους, δεν υπάρχει ασφαλής βατότητα των οχημάτων σε τμήμα του δρόμου μέσα από το χώρο του εργοταξίου και γι’ αυτό είναι  απαραίτητη η διακοπή – εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων στην αναφερόμενη στο θέμα επαρχιακή οδό και στη θέση Καμένο Σελί, μετά τον οικισμό του Έλους στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού “Καλουδιανά – Κεφάλι – Χρυσοσκαλίτισα” με την επαρχιακή οδό “Βλάτος – Ρογδιά – Λίμνη – Καμένο Σελί “, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Η διακοπή της κυκλοφορίας θα διαρκέσει μέχρι την βελτίωση των καιρικών συνθηκών ώστε να μπορέσει να καταστεί ασφαλής η διέλευση των οχημάτων από τον εν λόγω δρόμο.

Η κυκλοφοριακή σύνδεση από την περιοχή των Τοπολίων προς την περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας και αντίθετα, μπορεί γίνεται από την επαρχιακή οδό με αριθμό 7, “Βλάτος – Ρογδιά – Λίμνη – Καμένο Σελί ” και συγκεκριμένα:

•    Η κυκλοφορία των οχημάτων από Τοπόλια προς Χρυσοσκαλίτισσα θα εκτρέπεται στην περιοχή των Μύλων, στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού 5, Καλουδιανά – Κεφάλι – Χρυσοσκαλίτισα, προς την επαρχιακή οδό 7, Βλάτος – Ρογδιά – Λίμνη – Καμένο Σελί, έως την περιοχή Καμένο Σελί όπου η επαρχιακή οδός με αριθμό 7 συναντά πάλι την επαρχιακή οδό με αριθμό 5.

•    Η κυκλοφορία των οχημάτων από Χρυσοσκαλίτισσα προς Τοπόλια θα εκτρέπεται στην περιοχή Καμένο Σελί, στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού 5, προς την επαρχιακή οδό 7, έως την περιοχή των Μύλων όπου η επαρχιακή οδός με αριθμό 7 συναντά πάλι των επαρχιακή οδό με αριθμό 5.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook