Ουδεμία ομοιότητα υπάρχει μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών της κυπριακής οικονομίας και των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, σχολιάζοντας δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σε σχέση με το δημόσιο χρέος της Κύπρου, το οποίο βασίζεται σε έκθεση της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

«Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαφορές απόδοσης (spreads) των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά έχουν ακολουθήσει μια απότομη αύξηση», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας, όμως, ότι \’\’το κυπριακό δημόσιο χρέος κατά 95% έχει σταθερά επιτόκια τα οποία δεν μεταβάλλονται μέχρι τη λήξη των δανείων\’\’ και η μέση διάρκειά του \’\’στο τέλος Μαΐου 2011 διαμορφώθηκε στα 5,5 χρόνια\’\’.

Αναφέρει, επίσης, ότι \’\’παρ’ όλες τις υποβαθμίσεις του δημόσιου χρέους, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κατατάσσουν την Κυπριακή Δημοκρατία πάνω από το μέσο όρο των επενδυτικών ευκαιριών\’\’.

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι \’\’παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές κυβερνητικού χρέους και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Κύπριου φορολογούμενου\’\’.

«Παρόλα αυτά, η Κύπρος έχει δανειστεί ή βρίσκεται στη διαδικασία δανεισμού από το εξωτερικό, ενός ποσού γύρω στα 250 εκ. ευρώ. Παράλληλα, γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες και προετοιμασίες, ώστε σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιαδήποτε καλή ευκαιρία στη διεθνή αγορά, η Κύπρος να μπορέσει να την αξιοποιήσει άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook