Τελευταία ενημέρωση 23:.03

Νέα επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στην Κρήτη που από εχθές το βράδυ βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα το νησί να ντυθεί στα λευκά, ορεινές και ημιορεινές περιοχές να αποκλειστούν λόγω χιονιού, ενώ χρειάστηκε να γίνουν ορισμένοι απεγκλωβισμοί οδηγών.

Ο κρατικός μηχανισμός σε όλη την Κρήτη βρίσκεται επί ποδός ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν το βράδυ. Χαρακτηριστικό είναι ότι έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε ακόμα και στο Ακρωτήρι Χανίων, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.

Προβλήματα στις μεταφορές – Κλειστοί δρόμοι – Αλλαγές σε πτήσεις

Τα προβλήματα στις μεταφορές λόγω των καιρικών φαινομένων συνεχίζονται και επεκτάθηκαν και στις αερομεταφορές. Η χιονόπτωση στο Αεροδρόμιο Χανίων είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η βραδυνή πτήση της Aegean από Αθήνα ενώ πτήση της Ryanair αντί να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο “Ι.Δασκαλογιάννης” κατευθύνθηκε στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου όπου και προσγειώθηκε στις 23:00 το βράδυ.

Λόγω επίσης της έντονης χιονόπτωσης,  έχει διακοπεί από νωρίς, η κυκλοφορία σε περιοχές των Χανίων ενώ στο οροπέδιο Λασιθίου όλες οι επαρχιακές οδοί που συνδέουν το οροπέδιο παραμένουν κλειστοί.

Συγκεκριμένα κλειστό παραμένει το

Επαρχιακό οδικό δίκτυο. Χανίων –  Ομαλού.
Επ.Ο. Σέμπρωνα – Ομαλού.
Επ.Ο. Σέμπρωνα – Αν. Σέλινου.
Επ. Ο. Χανίων – Θερισσού, από τοποθεσία «Κλεφτοπέρασμα».  
Επ. Ο. Βρυσών – Σφακίων, από τη θέση «Ίμπρος» και άνω.
Των Επαρχιακών Οδών, που συνδέουν το οροπέδιο Λασιθίου.

Την ίδια ώρα η αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου, το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε διακοπή της κυκλοφορίας για βαρέα οχήματα σε όλο το οδικό δίκτυο του Ηρακλείου

Χανιά

Αποκλεισμένα χωριά – Ποιοί δρόμοι άνοιξαν

Το χιόνι έπεσε σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, που περιοχές ακόμα και σε υψόμετρο 500 μέτρων βρέθηκαν σε λευκό κλοιό και αποκλείστηκαν. Στο νομό Χανίων, Ομαλός, Πέτρα Σελί, Κεραμειά, Θέρισο και Σφακιά αποκλείστηκαν.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έπιασαν δουλειά από τις 7.00 το πρωί για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο. Μηχάνημα της αντιπεριφέρειας Χανίων ανέλαβε να ανοίξει τους κεντρικούς άξονες Ταυρωνίτη – Κάνδανο και Λάκκους – Ομαλό, αν και ο εκχιονισμός στην περιοχή του Ομαλού είναι δύσκολος γιατί ο όγκος του χιονιού είναι μεγάλος. Εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Πλατανιά άνοιξαν τους δρόμους σε Καράνου, Μεσκλά, Ζούρβα, πρασέ, Σέμπρωνα, Νέα Ρούματα και Ντερέ.

Από την Τετάρτη στη μάχη για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου θα ριχτεί και ένα μεγάλο εκχιονιστικό της Περιφέρειας.

Προβλήματα με ηλεκτρικό ρεύμα

Τα βασικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται στον Ομαλό, την Αγ. Ρουμέλη, την Ανώπολη και στ’Ασκύφου με αποτέλεσμα τμήματα των περιοχών αυτών να παραμείνουν στο σκοτάδι και τη νύχτα καθώς τα συνεργεία δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Επιπλέον σταδιακά αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές Ορθούνι, Λάκκοι, Μεσκλά, Ζούρβα και Καράνου απ’ όπου χρειάστηκε να μεταφερθεί ηλικιωμένος για λόγους υγείας.

Φωτό από Καρές Αποκορώνου

Φωτο από Σέμπρωνα

Φωτό από Ροδάκινο

Ασή Γωνιά

Ροδοβάνι

Λουσακιές

Ακρωτήρι Σπάθα

Ηράκλειο

Μικρής έκτασης προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία σε περιοχές του Δήμου Ηρακλείου ενώ έκπληκτοι οι κάτοικοι είδαν την εμφάνιση υδροστρόβιλου έξω από το Ηράκλειο. Λόγω των χιονοπτώσεων γίνεται με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο Ηρακλείου- Ασιτών, από τον Άγιο Μύρωνα και μετά. Από νωρίς το πρωί εκχιονιστικό μηχάνημα (γκρέιτερ) του Δήμου καθαρίζε το δρόμο προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία.

Επίσης άλλο μηχάνημα του Δήμου βρίσκεται στα χωριά Ρουκάνι, Καρκαδιώτισσα και Καλού, όπου και εκεί υπήρχαν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, αλλά μικρότερης έντασης.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες που κινούνται με τα οχήματά τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της ολισθηρότητας, αλλά και της πρόβλεψης της ΕΜΥ για συνέχιση και ίσως ένταση των καιρικών φαινομένων.

Στο μεταξύ λόγω των βροχοπτώσεων στην πόλη τα συνεργεία του Δήμου κλήθηκαν χθες το απόγευμα και το βράδυ να αντιμετωπίσουν προβλήματα από κατολισθήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση η κατολίσθηση σημειώθηκε στο δρόμο προς Αρχάνες, μετά τις αρχαιότητες της Κνωσσού, στην περιοχή Σπήλια. Η δεύτερη κατολίσθηση έγινε στην οδό Καζαντζίδη, στο τμήμα από τον κόμβο Αλικαρνασσού μέχρι την Καλλιθέα, όπου έπεσε μεγάλος βράχος στο οδόστρωμα, και η τρίτη κατολίσθηση έγινε στην οδό Εμμ. Ξάνθου στον Κατσαμπά, όπου χρειάστηκε να γίνει επέμβαση δύο φορές.

Σε όλες τις περιπτώσεις μηχανήματα του Δήμου αντιμετώπισαν τα προβλήματα και αποκατέστησαν τη βατότητα των δρόμων.

Ρέθυμνο

Το απόγευμα της Τρίτης, περίπου 10 οχήματα από Αγία Φωτεινή προς Γερακάρι και 5 οχήματα προς Φουρφουρά, εγκλωβίστηκαν καθώς δεν είχαν αντιολησθητικές αλυσίδες και ήταν αδύνατη η επιστροφή τους στο Ρέθυμνο.

Στα Ανώγεια διακόπηκε για περίπου μιάμιση ώρα το ρεύμα καθώς υπήρχε κίνδυνος να πέσει πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, ένα δέντρο που λύγισε από το βάρος του χιονιού.

Ανώγεια

Κατά τη διάρκεια του βραδιού εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου έκαναν περάσματα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

Λασίθι

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, η νύχτα ήταν δύσκολη καθώς τα φαινόμενα εντάθηκαν και η προσπάθεια της δημοτικής αρχής  και του προσωπικού του Δήμου Οροπεδίου για να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, συνεχίστηκε για πολλές ώρες το βράδυ.


Νωρίτερα στις 9 τη νύχτα επισκέφτηκε το Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης μαζί με τον αντιδήμαρχό Σπύρο Κατσαμποξάκη προκειμένου να συντονιστούν απο κοινού οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της έντονης χιονόπτωσης.

Φωτό από Ανατολή Ιεράπετρας

Εξακολουθεί να χιονίζει την περιοχή Ανατολή, φωτο 11.28

Οδηγοί

Οι υπηρεσίες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της πυροσβεστικής κλήθηκαν να επέμβουν σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλεισμού αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο, κάποιες λόγω χιονόπτωσης και κάποιες άλλες λόγω πάγου.

Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν για παράδειγμα στην Αγία Βαρβάρα, τη Βιάννο και τη Γόρτυνα.

Καλό θα είναι οι οδηγοί και σήμερα να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο επαρχιακό δίκτυο καθώς η κακοκαιρία θα συνεχιστεί.

 

*Οι φωτό από Καρές είναι του Νίκου Παλαθούρα, από Σέμπρωνα είναι του Χαρίτου Μπομπολάκη, από Ροδάκινου του Μανώλη Κοτσίφη, από Ασή Γωνιά του Ανδρέα Γυπαράκη, από Ροδοβάνι της Μαρίας Καντηλιεράκη, από τις Λουσακιές και το ακρωτήρι Σπάθα του Γιάννη Παπαδάκη, βίντεο Αρχάνες του Κώστα Κούρου, από Ανώγεια του πατρός Ανδρέα Κεφαλογιάννη, από Ανατολή Ιεράπετρας του Μανώλη Λουτσέτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook