Έκλεισαν χθες Σάββατο τρεις μήνες από τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου και οι πολίτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα 23.500 θύματα του μεγάλου σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε, ενώ πραγματοποιήθηκαν και μεγάλες συγκεντρώσεις κατά των πυρηνικών σταθμών.

Οι πολίτες των πόλεων και των χωριών που καταστράφηκαν στην βορειοανατολική πλευρά της χώρας στην περιοχή Τιχόκου συγκεντρώθηκαν σήμερα την ίδια ακριβώς ώρα που πριν τρεις μήνες έγινε ο μεγάλος σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησε το καταστροφικό τσουνάμι, που στέρησαν τη ζωή σε 23,500 πολίτες ενώ περίπου οκτώ χιλιάδες θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι.

Παράλληλα στο Τόκιο και σε άλλες μεγάλες ιαπωνικές πόλεις χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας να κλείσουν όλοι οι ιαπωνικοί πυρηνικοί σταθμοί.

«Ήρθε ο καιρός να περάσουμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας» δήλωσε ο Κούμι Νάιντο επικεφαλής της οργάνωσης Greenpeace στη συγκέντρωση του Τόκιο που έγινε στο τεράστιο πάρκο Γιογιόγκι, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας με τους διαδηλωτές να κρατούν ηλιοτρόπια και μαργαρίτες και να φωνάζουν συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Μια άλλη πορεία πιο μαχητική κατέληξε στην έδρα της Tepco της ηλεκτρικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που όλα έγραφαν τα συνθήματα: «Δεν θέλουμε πυρηνικά εργοστάσια», «Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη».

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, τουλάχιστον εκατό πορείες και συγκεντρώσεις έγιναν το Σάββατο σε όλη τη χώρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, που κατηγορήθηκε ότι δεν ενήργησε ταχέως και χειρίστηκε μάλλον κακά το τραγικό γεγονός προτίμησε να πάει χθες στη συγκέντρωση που έγινε στο λιμάνι Καμαϊσι.

«Είμαι αποφασισμένος να κάνω πράξη όλα όσα άκουσα σήμερα» τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος.