Σομαλοί πειρατές είπαν ότι απελευθέρωσαν ένα δεξαμενόπλοιο ιδιοκτησίας εφοπλιστή του Κουβέιτ υπό σημαία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αφού τους καταβλήθηκαν λύτρα ύψους 12 εκατ.δολαρίων.
Το MV Zirku, εκτοπίσματος 105.846 τόννων, είχε καταληφθεί την 28η Μαρτίου ενώ μετέβαινε στη Σιγκαπούρη από το Σουδάν με 29μελές πλήρωμα.

«Απελευθερώσαμε το πετρελαιοφόρο αφού λάβαμε 12 εκατομμύρια δολάρια λύτρα και απέπλευσε ήδη», δήλωσε ένας πειρατής, που είπε ότι ονομάζεται Ρασίντ. Ο \’Αντριου Μουανγκούρα, που εδρεύει στην Κένυα, πρώην στέλεχος του λιμενικού ο οποίος γράφει πλέον στο Somalia Report, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο απελευθερώθηκε, είπε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν καταβλήθηκαν ή όχι λύτρα.

Σομαλοί πειρατές κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από τα λύτρα για τα πλοία που καταλαμβάνουν στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του \’Αντεν παρά τις συνεχείς περιπολίες που κάνουν πολεμικά από πολλές χώρες να εμποδίσουν τέτοιες ενέργειες.

Η πειρατεία που πλήττει την διεθνή ναυσιπλοΐα στοιχίζει στην παγκόσμια οικονομία 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με ερευνητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook