Στα χέρια των ιδιωτών αναμένεται να περάσουν μέχρι το τέλος του γ\’ τριμήνου του 2012 όλες οι κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις, εφόσον γίνει πραγματικότητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Η αρχή θα γίνει φέτος από τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, για να ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν αρκετά… εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η πώληση μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στις εταιρείες αυτές.

Το ενδιαφέρον ξένων ενεργειακών κολοσσών είναι δεδομένο, ωστόσο η αντιπολίτευση (αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος) καθώς και οι εργαζόμενοι των υπό πώληση κρατικών εταιρειών έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σχετικά με την απώλεια του ελέγχου εκ μέρους του κράτους σε έναν από τους πιο καίριους κλάδους της οικονομίας όπως είναι αυτός της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μόνο ο έλεγχος των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Ειδικότερα για τη ΔΕΠΑ, το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει την πώληση ποσοστού 55% (από 32% που είχε ανακοινωθεί παλαιότερα) εντός του δ\’ τριμήνου του 2011. Θυμίζουμε ότι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 65% της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ικανοποιήθηκε έτσι η πρόταση των συμβούλων οι οποίοι ζητούσαν διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ (όπως και έγινε) -καθώς οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να μην ελέγχουν εταιρείες διαχείρισης δικτύων- και πώληση πλειοψηφικού πακέτου στη ΔΕΠΑ προκειμένου να προσελκυσθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές.

Οι μνηστήρες
Από πλευράς ξένων, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ενεργειακοί κολοσσοί όπως π.χ. η ρωσική Gazprom, η αζέρικη Socar, οι ιταλικές Edison και ENI, οι γαλλικές Gaz de France και Electricite De France, η γερμανική RWE, η τουρκική Botas κ.ά., ενώ από ελληνικής πλευράς ΕΛΠΕ (που είναι και μέτοχος του 35% της ΔΕΠΑ), ΔΕΗ, καθώς και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου και Κοπελούζου θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις…

Αγωγοί
Στην ουρά τα funds

Πλην της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει και το 31% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, δηλαδή του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που ελέγχει τους αγωγούς αερίου (όπως π.χ. ο ελληνοτουρκικός), για τους οποίους έχουν ήδη εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον αρκετά funds (επενδυτικά και συνταξιοδοτικά) και τράπεζες, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει σε ενεργειακές εταιρείες να συμμετάσχουν στα δίκτυα χωρών-μελών κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΣΦΑ ΑΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δ\’ τριμήνου του 2011, με το 31% της εταιρείας να αξίζει σήμερα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν πρόκειται να αποκτήσουν έλεγχο στα δίκτυα φυσικού αερίου, ωστόσο το ενδιαφέρον από funds και τράπεζες αναμένεται να είναι… ζωηρό, καθώς οι επενδύσεις στις υποδομές είθισται να προσφέρουν σταθερές και διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις σε ετήσια βάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίστοιχης κίνησης αποτελεί η πρόσφατη πώληση του 24,1% του δικτύου Gassled από τη νορβηγική Statoil στη Solveig Gas (εταιρεία συμμετοχών που ελέγχεται από τη γερμανική ασφαλιστική Allianz και την αρχή επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι) αντί 3,2 δισ. δολαρίων και του 6,4% του ίδιου δικτύου που κατείχε η γαλλική Total προς την Allianz επίσης (αντί 870 εκατ. δολαρίων).

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook