Οι Ιταλοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα σε δημοψήφισμα για την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και την ποινική ασυλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένα νέο τεστ για τον μεγιστάνα πρωθυπουργό, μετά την πρόσφατη πανωλεθρία που υπέστη στις δημοτικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφανθούν για μια ενδεχόμενη κατασκευή κέντρων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία, όπου η εκδοχή αυτή εγκαταλείφθηκε με δημοψήφισμα το 1987, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνόμπιλ.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε θέση προτεραιότητά της την πυρηνική ενέργεια προγραμματίζοντας την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων από το 2014, ώστε να τεθούν σε λειτουργία από το 2020. Ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση σταμάτησε προσωρινά το πρόγραμμα αυτό χωρίς να εγκαταλείψει οριστικά η προσφυγή στην ατομική ενέργεια.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Μπερλουσκόνι ήθελε κυρίως να εμποδίσει, με αφορμή τη μεγάλη ανησυχία που προκλήθηκε από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, τους Ιταλούς να καταργήσουν, εκτός από την επιστροφή στην ατομική ενέργεια, τον αποκαλούμενο νόμο του «εύλογου κωλύματος» που τού επιτρέπει να αποφεύγει να παρουσιάζεται σε δίκες λόγω των πρωθυπουργικών του υποχρεώσεων.

Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που επιτρέπει στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς του, να μην παρουσιάζονται σε δικάσιμους, στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν να ασχοληθούν με σοβαρά κυβερνητικά και θεσμικά καθήκοντα. Η ισχύς του νόμου του «εύλογου κωλύματος» έχει ήδη περιοριστεί σημαντικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Μπερλουσκόνι διώκεται σήμερα σε τρεις υποθέσεις εκ των οποίων η μια στο πλαίσιο της υπόθεσης Ρούμπιγκεϊτ, για εκπόρνευση ανήλικης και κατάχρηση εξουσίας.

Τρίτο θέμα δημοψηφίσματος είναι η απελευθέρωση της διαχείρισης του νερού.

Σχεδόν 47,2 εκατομμύρια Ιταλοί στη χερσόνησο και 3,2 εκατομμύρια που διαμένουν στο εξωτερικό καλούνται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από τις 09:00 ώρα Ελλάδος και έως τις 23:00 σήμερα και αύριο Δευτέρα από τις 08:00 ώρα Ελλάδος έως τις 16:00.

Το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι 50% συν μια ψήφο για τα δημοψηφίσματα αυτά που καταργούν ισχύοντες νόμους.

Μια μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων και μια αποτυχία του στρατοπέδου Μπερλουσκόνι θα αποδυνάμωνε την κυβέρνηση που ήδη κλυδωνίζεται από την ήττα που υπέστη ο συνασπισμός της στις δημοτικές εκλογές, πριν από 15 ημέρες, όταν έχασε μεταξύ άλλων το προπύργιό της, το Μιλάνο.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχε προσέλθει το 11% των ψηφοφόρων στις κάλπες

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, στις 12 ώρα Ιταλίας (μία ώρα Ελλάδος) είχε προσέλθει στις κάλπες το 11% των ψηφοφόρων, για τα δημοψήφισματα που διεξάγονται στη γειτονική χώρα.

Το ποσοστό 11% προσωρινής προσέλευσης, αντιστοιχεί στο κατώτερο βασικό όριο, που έχουν θέσει οι οργανωτές των δημοψηφισμάτων, για να μπορέσει να ξεπερασθεί το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ώστε να έχει νομική ισχύ το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει ήδη κάνει γνωστό, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, όπως και ο ηγέτης της «Λέγκα του Βορρά» Ουμπέρτο Μπόσι.

Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι και της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι, δήλωσαν ότι προτίθενται να εκφράσουν την βούλησή τους.

Ο δε γραμματέας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ζήτησε από τους εκλογείς να προσέλθουν όσο πιο νωρίς μπορούν στις κάλπες, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα και να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες να ψηφίσουν.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η «καλλιτεχνική παρέμβαση» του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος, σε τελετή απονομής βραβείου στον σημειολόγο Ουμπερτο Έκο, χθες,(παρά την επίσημη απαγόρευση να γίνουν επίσημες αναφορές στην σημερινή αναμέτρηση) κάλεσε έμμεσα, τους Ιταλούς, να εκφρασθούν υπέρ του «ναι» στα δημοψηφίσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook