Εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν αρκετά προβλήματα σε όλους τους νομούς της Κρήτης, περισσότερο όμως στο Ηράκλειο λόγω της υπερχείλισης του ποταμού στο Γιόφυρο ενώ δρόμοι της πόλης μετατράπησαν σε χειμμάρους.

Μέχρι και αργά τη νύχτα πυροσβέστες παρείχαν συνδρομή σε πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί σε σπίτια και αυτοκίνητα από τις εφιαλτικές πλημμύρες

Μεγάλες καταστροφές στο βιολογικό καθαρισμό και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Ηρακλείου και στα γραφεία της ΔΕΥΑΗ στη Φοινικιά η χθεσινή νεροποντή. Τα ορμητικά νερά του ποταμού Γιόφυρο υπέσκαψαν το φράγμα που είχε δημιουργηθεί με αποτέλεσμα νερά και λάσπες να κατακλύσουν το χώρο.

Ο βιολογικός καθαρισμός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ ζημιές έχει υποστεί μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Επίσης νερά και λάσπες κατέκλυσαν τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης, τα οποία δε λειτουργούν ενώ είναι αδύνατη η τηλεφωνική επικοινωνία. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΗ στη Φοινικιά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετούν τους δημότες.

Ήδη το προσωπικό καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος και σταδιακά να επαναλειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός, αλλά και οι υπηρεσίες.

Τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ θα επισκεφθεί στις 14.00 ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Σήμερα θα φανεί το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι οδήγησαν σε τροποποίηση των δρομολογίων των πλοίων αλλά και σε ακύρωση πτήσεων.

Αεροπλάνο της Aegean, που εκτελούσε το δρομολόγιο από Αθήνα για Χανιά, δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Χανίων και επέστρεψε στο Ελ. Βενιζέλος ενώ η πτήση τελικά πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σήμερα επίσης τα ξημερώματα έληξε το απαγορευτικό που ίσχυε από το λιμάνι των Χανίων και του Ηρακλείου προς τον Πειραιά και τα πλοία που παρέμεναν δεμένα για δύο 24ωρα, έλυσαν κάβους.

Στο λιμάνι της Παντάνασσας στο Ηράκλειο, βυθίστηκε μικρό σκάφος που ηταν δεμένο στο λιμάνι ενώ στο Ρέθυμνο το γύρο του διαδικτύου έκαναν εικόνες από το λιμάνι που “βγήκε στη στεριά)

 
Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην ηλεκτροδότηση λόγω κεραυνών αλλά και των ισχυρών ανέμων που προκάλεσαν βλάβες σε καλώδια και το δίκτυο της ΔΕΗ.
 
Τα σημαντικότερα εντοπιζονται στο Ανατολικό Σέλινο, από  Ροδοβάνι μέχρι Σέμπρωνα που παραμένει χωρίς ρεύμα από το βράδυ ενώ από την Πέμπτη ειδικό κλιμάκιο θα ξεκινήσει την σύνταξη μελέτης για το δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή το οποίο παρουσιάσε αρκετές βλάβες το τελευταίο διάστημα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
 
Επίσης το Λουτρό έχει βυθιστεί στο σκοτάδι από εχθές και συνεργείο μεταβαίνει σήμερα το πρωί για την αποκατάσταση της ζημιάς. Τέλος κεραυνός έθεσε εκτός λειτουργίας μετασχηματιστές στο Κακόπετρο και μόλις αντικατασταθούν, θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.
 
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook