Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης της φωτογραμμικής αποτύπωσης των τειχών του φρουρίου της Φορτέτζας από τους μελετητές, στους οποίους την είχαν αναθέσει Δήμος και Λιμενικό Ταμείο.

Η μελέτη που διήρκησε για δύο περίπου χρόνια σε συνεργασία με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι πλέον έτοιμή γεγονός που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την εκτέλεση του έργου, το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξη και αναβάθμιση του πολιτιστικού μνημείου του τόπου.

Η απαιτούμενη λιθοδομή αφορά το σύνολο σχεδόν της περιμέτρου των τειχών, 1730 συνολικών μέτρων και το κόστος αναμένεται να είναι μεγάλο. Ωστόσο στη διάρκεια της επίσκεψής της στο νομό τον περασμένο Μάιο η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε δεσμευθεί για την διάθεση του ποσού των 750.000 ευρώ προκειμένου αποκατασταθούν τα τείχη και να προστατευθούν από τα φυτά τα οποία έχουν προκαλέσει φθορές με την πάροδο του χρόνου.

Την ίδια στιγμή η χρηματοδότηση του εκθεσιακού χώρου (Μουσείο) της Αρχαίας Ελεύθερνας, προϋπολογισμού 3,8 εκ. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Πολιτισμού αναμένεται τις επόμενες κιόλας ημέρες, όπως άλλωστε είχε διαβεβαιώσει η Λίνα Μενδώνη στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ρέθυμνο πριν από ένα μήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες θέμα ημερών είναι και η ένταξη και η χρηματοδότηση, από το τομεακό πρόγραμμα Τουρισμού, της Β’ φάσης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ.

Η μελέτη που έχει εκπονήσει ο κ. Ρωμανός περιλαμβάνει ξύλινο διάδρομο από την πλευρά της θάλασσας, χρωματιστό ασφαλτοτάπητα στο δρόμο, περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος, διαμόρφωση των πεζοδρομιών από την πλευρά των καταστημάτων και φωτισμός σε ολόκληρο το νότιο τμήμα.

rethnea.gr