Αναδημοσίευση από 17/01/2015

Σε ένα ιδιαίτερο ξωκλήσι, που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά, στη περιοχή Κοπρανές – Χαρωδιά, στα Περβόλια Χανίων, ένα ολόκληρο χωριό γιορτάζει τη χάρη του Αγίου Αντωνίου.

Οι ετοιμασίες που γίνονται και το πανηγύρι που στήνεται σε αυτό το ξεχωριστό ξωκλήσι, προσελκύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο που πάει στην εκκλησία, ανηφορίζοντας το μονοπάτι για να τιμήσει τον Άγιο.

Αυτό που κάνει πιο ιδιαίτερο το ξωκλήσι είναι μια πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από την αναστήλωση του ναού και την πραγματοποίηση του πανηγυριού.

Το όνειρο της γιαγιάς και το παιδί που πήρε το όνομα

Όλα άρχισαν όταν η γυναίκα του Μανούσου Αρετάκη που μένει στην περιοχή έμεινε πριν από 35 χρόνια έγκυος. Η μητέρα του κυρίου Μανούσου, είδε όνειρο στον ύπνο της τον Άγιο Αντώνιο, ο οποίος της είπε να βαφτίσουν το παιδί που επρόκειτο να γεννηθεί “Αντώνη”. Ο γιος της, ο κ. Μανούσος δεν ήθελε και επέμενε να δώσει το όνομα του πατέρα του στο παιδί, δηλαδή να το βαφτίσουν “Δημήτρη”. Μάλιστα απάντησε στη μητέρα του, ότι αν ήθελαν οι άγιοι να έρθουν να βρουν τον ίδιο και να του το πουν και ότι αυτά δεν τα πιστεύει.

Όταν όμως έφτασε η ώρα του τοκετού, το νεογέννητο πέθανε πάνω στη γέννα.

Η γυναίκα του σύντομα έμεινε έγκυος ξανά και η πεθερά της και μητέρα του κυρίου Μανούσου, ξαναείδε όνειρο με τον Άγιο Αντώνιο που της είπε να βαφτίσουν το παιδί “Αντώνη”.

Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Όχι μόνο αποφάσισαν να βαφτίσουν το παιδί Αντώνη, αλλά τόσο ο μπαμπάς του παιδιού, ο κ. Μανούσος Αρετάκης όσο και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει στην περιοχή το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου ερημωμένο σε μια σπηλιά, άρχισαν την αναστήλωσή του. Έφτιαξαν τέμπλο και βοηθητικούς χώρους καθώς και έναν κούμο στον οποίο διαμόρφωσαν τραπεζαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά τα ανέβαζαν με τα πόδια ή με γαϊδούρια. Δεν ήταν εύκολο μια και επρόκειτο για 25λεπτά δρόμος ανάβαση. Όμως, η χάρη του Αγίου Αντωνίου άξιζε κάθε κόπο.

Πλέον το πανυγήρι που στήνεται στο ξωκλήσι, ειδικά από τον γιο, τον… Αντώνη και την οικογένειά του, είναι μεγάλο και κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος πηγαίνει να τιμήσει τον Άγιο Αντώνιο στην περιοχή και να γιορτάσει τη χάρη του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook