Η απόφαση που θέτει πρώτο στη λίστα αποκρατικοποιήσεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ήρθε έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας στην κυβέρνηση και, εκτός από τη συμμετοχή του, θα εξετάσει και την πώληση του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ, να πωληθεί δηλαδή το 44% του ΤΤ.

Τα μεγέθη της τράπεζας εξηγούν την αλλαγή στρατηγικής, καθώς το ΤΤ έχει ενεργητικό 16,5 δισ., καταθέσεις, 12,1 δισ., δάνεια 8,2 δισ. και κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός των άλλων έχει τη μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η διαδικασία που θα επιλεγεί θα είναι διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός στον οποίο θα συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι, Ελληνες αλλά και ξένοι, οι οποίοι πρέπει να συνυπολογίσουν το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5,37 δισ. ευρώ που διαθέτει, το οποίο και αποτελεί σημαντική τροχοπέδη.

Πάντως, όποιος και εάν καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του ΤΤ, θα αποκτήσει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια τραπεζική αγορά, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν έναν χρόνο πριν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, είχε καταθέσει αίτημα για τριπλή συγχώνευση της ΑΤΕ με το ΤΤ και την Πειραιώς (αντί τιμήματος 700 εκατ. ευρώ).

Στο κενό
Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε και η Τράπεζα Πειραιώς στράφηκε σε άλλες αγορές για την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Πρόκειται για το ρώσικο fund ICT που έχει αποκτήσει περίπου το 4,5% με 5% της Πειραιώς, το οποίο είναι βασικός μέτοχος του τσεχικού PPF Group, το οποίο επίσης κατέχει το 5,72% της Τράπεζας Πειραιώς.

Ουσιαστικά, τα δυο fund κατέχουν περί το 10% του κεφαλαίου της Πειραιώς και είναι πλέον οι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας, αφού ακολουθούν με 4,5% η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Αντίθετα, η Alpha Bank επιλέγει την κεφαλαιακή της ενίσχυση με μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, αλλά και ομολογιακό δάνειο με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου στη γενική συνέλευση, αλλά οι κινήσεις προγραμματίζονται από το φθινόπωρο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook