Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετέδωσαν χθες τα ΜΜΕ της χώρας επικαλούμενα δήλωση ανώτερου αξιωματούχου των Οικονομικών της χώρας.

Εξάλλου και η Αίγυπτος υποστηρίζει την υποψηφιότητα της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νάμπιλ αλ Αράμπι. 

Η Αίγυπτος έχει έναν εκπρόσωπο μεταξύ των 24 μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

«Μειωμένες οι πιθανότητες του Φίσερ»

Παράλληλα ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε την Κυριακή στον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ότι οι πιθανότητες να κερδίσει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, «δεν είναι μεγάλες».

Το κύριο εμπόδιο όμως για τον Φίσερ θα είναι σύμφωνα με τον Στάινιτς η πολιτική φύση αυτής της εκλογής. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Αν τα κριτήρια ήταν μόνον επαγγελματικά, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί καλύτερος υποψήφιος από τον Στάνλεϊ Φίσερ», κατέληξε.

Και η Ινδονησία ψηφίζει \”Λαγκάρντ\”

Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας δήλωσε χθες ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Γαλλίδας ομολόγου του για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Προσωπικά υποστηρίζω τη Γαλλία», δήλωσε ο Άγκους Μαρτοουαρντότζο στο περιθώριο εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Τζακάρτα. Η Κριστίν Λαγκάρντ «είναι πολύ επαγγελματίας. Είναι έξυπνη στις συνδιαλλαγές της με τους θεσμούς και είναι ένα πολύ ακέραιο άτομο με πολλές ικανότητες», σημείωσε.

Παράλληλα, η Λαγκάρντ δήλωσε χθες από το Κάιρο ότι εξακολουθεί να έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στις πιθανότητες που έχει να γίνει αυτή επικεφαλής του ΔΝΤ και αρνήθηκε να σχολιάσει την υποψηφιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Ο Φίσερ «έχει εμπειρία από το παρελθόν», ήταν «ο Αμερικανός υπ’ αριθμόν 2 στους κόλπους του ΔΝΤ και ιδού», περιορίστηκε να δηλώσει η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «καθένας είναι ελεύθερος να δηλώσει υποψηφιότητα».

Ο Φίσερ, ο οποίος έχει ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα, έχει διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Παράδοση αποτελεί μέχρι σήμερα την ηγεσία του ΔΝΤ να αναλαμβάνει ένας Ευρωπαίος ενώ την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας ένας Αμερικανός.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook