Η σημαντικότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης που διοργανώνει τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 1.300 αμάχων και κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί ώστε να μετατραπεί η χώρα σε δημοκρατία.

Η οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι η εξουσία πρέπει να μεταβιβαστεί στο στρατό και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνέλευση υπό διεθνή επίβλεψη η οποία θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα και θα «σταματήσει τη Συρία από το να διολισθήσει στο χάος και θα εγγυηθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

«Το καθεστώς έσυρε το στρατό σε μια αναμέτρηση με τον ίδιο του το λαό, λες και η Συρία δεν είχε γη υπό κατοχή (που θα όφειλε να απελευθερωθεί). Συνέβαλε να ανακινηθούν σεκταριστικοί φόβοι χωρίς να αναλογιστεί καθόλου την εθνική συνοχή», πρόσθεσε. Η συνέλευση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει «πολιτικούς του καθεστώτος οι οποίοι δεν έχουν αίμα στα χέρια τους», εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, ανέφερε το ανακοινωθέν.

«Η Συρία είναι ένα αστικό κράτος, δεν είναι ιδιοκτησία ενός ατόμου, μιας οικογένειας ή ενός κόμματος. Δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που κληροδοτείται», σημείωσε η οργάνωση αναφερόμενη στα 41 χρόνια διακυβέρνησης από την οικογένεια των Άσαντ.

Πάνω από 10.000 Σύροι έχουν συλληφθεί αφότου ξέσπασε ο ξεσηκωμός πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της.

Ο στρατός κατέλαβε την πόλη Τζισρ αλ Σουγουρ

Ο συριακός στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της πόλης Τζισρ αλ-Σούγουρ πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου μαίνονταν οι μάχες από την Τετάρτη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Μονάδες του συριακού στρατού απώθησαν «ένοπλα στοιχεία» στις γύρω ορεινές περιοχές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Η πόλη Τζισρ αλ-Σούγουρ των 50 χιλιάδων κατοίκων είναι σχεδόν έρημη μετά από μιας εβδομάδας σκληρές μάχες με «ένοπλα στοιχεία» κατά την κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες οι μάχες αφορούν την ανταρσία και λιποταξία μελών του στρατού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ