Σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος AKP έδειξαν οι κάλπες στην Τουρκία, με το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώνει το 49,90% των ψήφων και να εξασφαλίζει 325 έδρες, λιγότερες από αυτές του 2007 (αλλά με μεγαλύτερο ποσοστό) χωρίς να είναι σε θέση να προχωρήσει το ίδιο εύκολα στις ευρείες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Στην Εθνοσυνέλευση θα αντιπροσωπεύονται ακόμη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) που συγκεντρώνει το 25,9% και το εθνικιστικό MHP (Γκρίζοι Λύκοι) με 13%. Στο 6,6% είναι το συνολικό ποσοστό των ανεξάρτητων υποψηφίων, όλα τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν λιγότερα από 1,2% και μένουν εκτός βουλής.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της κατανομής των εδρών, τα αποτελέσματα δίνουν στο AKP 325 έδρες έναντι 341, στο CHP 135 από 112, στο MHP 54 από 71. Οι βουλευτές εκλέγονται με λίστα προτίμησης.

\"\"Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, κατά κύριο λόγο Κούρδοι, θα είναι στη νέα βουλή 36 από 26, αποσπώντας έδρες και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο AKP ποσοστά της τάξης του 45-50%. Στόχος του κόμματος ήταν να συγκεντρώσει τα τρίτα πέμπτα των εδρών στην Εθνοσυνέλευση (τουλάχιστον 330 στις 550) ή τα δύο τρίτα (367 έδρες), κάτι που θα του εξασφάλιζε εξαιρετικά μεγάλα περιθώρια αλλαγών.

Το 2007 το AKP είχε συγκεντρώσει το 46,5% των ψήφων.

Εντωμεταξύ, στις πρώτες δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, και με δεδομένο ότι δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, υπογράμμισε ότι θα εργαστεί από κοινού με τους αντιπάλους του για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος.

«Ο λαός μας έδωσε το μήνυμα να φτιάξουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσα από συναίνεση και διαπραγμάτευση», είπε στο πλήθος των υποστηρικτών του προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί για αυτό με την αντιπολίτευση.

Πρωτιά του AKP στις περιφέρειες

\"\"Το κυβερνών κόμμα κέρδισε στις περισσότερες από τις επαρχίες της Τουρκίας, με μεγάλα ποσοστά στις επαρχίες στη Μαύρη Θάλασσα (Τραπεζούντα, Σαμψούντα και Σινώπη) όπως και στις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν εκλέχτηκε δήμαρχος το 1994.

Το CHP επικράτησε στη Σμύρνη, στο Αϊδίνι, στα Μούγλα (απέναντι από τα Δωδεκάνησα) και στην ανατολική Θράκη, δηλαδή στην Αδριανούπολη, στις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί) και τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ), πλην της Κωνσταντινούπολης. Κέρδισε ακόμη την επαρχία Τούνζελι, στα ανατολικά, τόπο καταγωγής του προέδρου του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου.

Οι Γκρίζοι Λύκοι κέρδισαν στην περιφέρεια του Ιγκντίρ στην ανατολική Τουρκία, με δεύτερο, μπροστά από το AKP, ανεξάρτητο υποψήφιο.

Επιπλέον, έχουν εκλεγεί και τέσσερις βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για την ανάμιξη τους στην υπόθεση Εργκένεκον και βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο ενός κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, που έχει 550 έδρες, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 10% των ψήφων στην επικράτεια. Δεκαπέντε κόμματα και 200 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδίκησαν την ψήφο 50 εκατομμυρίων πολιτών.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη, παραδοσιακά άλλωστε φτάνει και ξεπερνά το 80% των εγγεγραμμένων.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

\"Get



Πρώτη δύναμη οι Κούρδοι στο Ντιγιάρμπακιρ

\"\"Στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη του Κουρδιστάν, επικράτησε μεν το AKP αλλά κατάφεραν να εκλεγούν σαν ανεξάρτητοι έξι Κούρδοι, μεταξύ τους η Λεϊλά Ζάνα (βραβευμένη με το βραβείο Ζαχάρωφ της ΕΕ), η Εμινέ Αϊνά, ο Σεραφετίν Ελτσί και ο Χατίπ Ντιτσλέ.

Στην περιφέρεια οι επτά ανεξάρτητοι συγκέντρωσαν συνολικά το 60% των ψήφων. Μεγάλα ποσοστά κατέγραψαν και σε γειτονικές περιφέρειες με ισχυρή παρουσία Κούρδων, όπως το Μπατμαν, το Βαν και το Χακαρί.

Μέχρι αργά ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών, κυρίως Κούρδων, έφτασε τους 36 από περίπου 25 στην αρχή της ενσωμάτωσης των ποσοστών, αποσπώντας έτσι έδρες και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα.

Μικροεπεισόδια στην εκλογική διαδικασία

Αν και σε γενικές γραμμές η διαδικασία κύλησε ήρεμα (σε προηγούμενες αναμετρήσεις είχαν υπάρξει και θύματα σε συμπλοκές), δεν έλειψαν και μικροεπεισόδια.

 Το πιο σημαντικό περιστατικό σημειώθηκε σε συνοικία της Άγκυρας, όταν ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του AKP, κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα.

Πέντε άνθρωποι γρονθοκοπήθηκαν και η αστυνομία χρειάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος, προσέθεσε το πρακτορείο Anadolu. Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στο επεισόδιο αυτό.

\"\"Ένας ανεξάρτητος υποψήφιος Ιμπραχίμ Μπινιτσί φέρεται να συνεπλάκη με δύο αστυνομικούς στο χωριό Μποζτεπέ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν αρνήθηκαν να αποχωρήσουν (του είπαν ότι βρίσκονταν εκεί με εντολές του νομάρχη), αυτός τους χαστούκισε και κάποια άτομα που ήταν μαζί τους επιτέθηκαν. Ο Μπινιτσί αρνείται τις κατηγορίες.

Ακόμη, στα ανατολικά της χώρας, στην επαρχία Βαν, εντοπίστηκαν σε ένα τμήμα πλαστά ψηφοδέλτια ενώ στο Μπατμάν, στα νοτιοανατολικά, 34 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της παρενόχλησης των ψηφοφόρων και της άσκησης πιέσεων για να προτιμήσουν ανεξάρτητους, δηλαδή Κούρδους, υποψήφιους.

Φέτος για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν διαφανείς κάλπες για την αποφυγή νοθείας και αλλοίωσης της ψήφου.

* Ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, οι αρχηγοί των κομμάτων υπογράμμισαν ότι θα σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου. Κάλεσμα σε ενότητα απηύθυνε, τέλος, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ από την Άγκυρα όπου ψήφισε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook