Μέσα σε ένα κλίμα έντασης, αμφισβήτησης και παρασκηνίου, ο τραπεζικός τομέας της χώρας προσπαθεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις εκείνες που θα βελτιώσουν την άποψη των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα με τις αποκρατικοποιήσεις, που θα πρέπει πια να ξεκινήσουν, οι τράπεζες θέτουν εκ νέου το θέμα των συγχωνεύσεων ή καλύτερα, προσπαθούν να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις του οικονομικού επιτελείου, που επιθυμεί να ανοίξει εκ νέου το θέμα.

Ετσι, ενώ επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι που να καθιστά το έδαφος πιο πρόσφορο σε εξαγορές ή σε συνενώσεις, γίνεται μία νέα προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα και να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος, αποτέλεσμα που μπορεί να επέλθει ουσιαστικά μέσα από μία συγχώνευση, η οποία φυσικά θα γίνει είτε με ανταλλαγή μετοχών – αν πρόκειται για δύο μεγάλους τραπεζικούς ομίλους είτε με συγχώνευση δι\’ απορροφήσεως, όπως ήδη μελετάται για την περίπτωση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Τ Βank.

H κουβέντα περί συγχωνεύσεων που έχει ήδη ανοίξει σε επίπεδο κυβέρνησης και μεταξύ τραπεζών, δεν θα μπορούσε να μην πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων που «παίζουν» την ανακατανομή της τραπεζικής πίτας. Χωρίς να υπάρχει κάποια βάση προς το παρόν, κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες για πιθανή συγχώνευση δύο εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών, όπως ενδεικτικά μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΤ ΚΑΙ Τ ΒΑΝΚ

Συμπωματικά και οι δύο αυτές τράπεζες έχουν συμμετοχή πάνω – κάτω γύρω στο 6% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα των συγχωνεύσεων που θα ακολουθήσουν. Πριν περάσει στους κόλπους κάποιου εκ των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θα απορροφήσει κατά πάσα πιθανότητα την πρώην Aspis Bank, που πλέον έχει μετονομασθεί σε T Bank, οπότε όποιος αποκτήσει τον έλεγχο του ΤΤ, να πάρει προίκα και την T Bank, η οποία θα είχε σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας αν παρέμενε μόνη της στο τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση ανταλλαγής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και T Bank, αναμένεται να ανακοινωθεί από… μέρα σε μέρα, καθώς οι σχετικές διαδικασίες για τη μεταξύ τους συγχώνευση τρέχουν με γοργό ρυθμό. Ηδη, προχθές (9 Ιουνίου) ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο μετοχών ( T-Βank και ΤΤ,) κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέχρι να ενημερωθούν οι επενδυτές σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Εχει μάλιστα προσωρινά ανασταλεί και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο αυτόν του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σχετικές προτάσεις για τον τρόπο συγχώνευσης (απορρόφηση) και την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, έχουν ήδη επεξεργασθεί τα επιτελεία των δύο τραπεζών, προκειμένου να τις θέσουν υπό έγκριση στα διοικητικά τους συμβούλια (τα οποία ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσουν την Παρασκευή). Ετσι, τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αναμένονται οι επίσημες σχετικές ανακοινώσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω συγχώνευσης, να ανοίξει η πώληση της συμμετοχής του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δηλαδή, ο υποψήφιος επενδυτής-τράπεζα θα μπορεί να αποκτήσει το 34% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιπλέον το ένα 10% που ανήκει στα ΕΛΤΑ, συνολικά δηλαδή, το 44% των μετοχών του.

Από πλευράς χρονικού ορίζοντα εκτιμάται ότι η πώληση του ΤΤ σε ελληνικό ή ξένο τραπεζικό όμιλο θα γίνει προς το τέλος του έτους. Μία πρώτη γεύση των αντιδράσεών τους, έχουν ήδη εκδηλώσει οι εργαζόμενοι στο ΤΤ, που σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, διεμήνυσαν ότι θα συναινούσαν υπέρ της εξαγοράς του ΤΤ από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, όχι όμως, από τον όμιλο Eurobank ή άλλο ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο, αν εκδήλωνε ενδιαφέρον, προφανώς για λόγους διατήρησης του κοινωνικού ρόλου του Ταμιευτηρίου.

Σενάρια, κινήσεις και διαψεύσεις στις μικές τράπεζες

Κατά καιρούς κυκλοφορούν σενάρια και για μικρές τράπεζες, όπως για την Probank ή την Proton Bank, με ή χωρίς την Τράπεζα Αττικής. Μόλις προχθές, πάντως, η Attica Bank απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Proton Bank, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την Proton Bank, ειδικά μετά την πώληση του πρώην μεγαλομετόχου της κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία να μεταβιβάσει τον έλεγχο των μετοχών της σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Η Proton Bank, που είχε μείωση της κερδοφορίας της το πρώτο τρίμηνο λόγο σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων, προχώρησε τον Φεβρουάριο στην έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση της. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων Tier I εκτιμάται στο 10,29%, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 11,83%.

Στο μέτωπο των εξελίξεων των ελληνικών τραπεζών, είναι και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, για την οποία ήδη από τις 6 Ιουνίου κόπηκε το δικαίωμα συμμετοχής. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 1.177.077.772 νέων κοινών μετοχών, σε αναλογία 13 νέες κοινές μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής 1,07 ευρώ.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 10/6/2011 έως και 24/6/2011 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ΧΑ ορίζεται από 10/6/2011 έως και 20/6/2011.

Ήδη, από την Παρασκευή εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ τα 90.544.444 δικαιώματα της Αγροτικής, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος 1,17 ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αντιστοιχεί σε 706.246.663,20 ευρώ με την έκδοση 1.177.077.772 νέων κοινών ονομαστικών, ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ έκαστη.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Μετά από μήνες καθυστερήσεων, δίδεται μία ώθηση στις συνεργασίες, τις αυξήσεις κεφαλαίων, τις συγχωνεύσεις, στο πλαίσιο της έντονης πλέον πίεσης που ασκείται στον τραπεζικό τομέα της χώρας, προκειμένου να μπορέσει σταδιακά να απεξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφενός και αφετέρου, το Δημόσιο να συσσωρεύσει έσοδα από την πώληση των συμμετοχών του. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει η χώρα να τεθεί για πολλά χρόνια εκτός αγορών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Τον τόνο αυτό έδωσαν οι τραπεζίτες, στο περιθώριο του συνεδρίου των «Financial Times» την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αναφέρθηκαν και στις συγχωνεύσεις. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος όσο και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερα σχήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Νανόπουλος χαρακτήρισε εύλογη εξέλιξη την τάση για στρατηγικές συνεργασίες και μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι μία εύλογη εξέλιξη, που θα πρέπει να αναμένεται όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Διευκρίνισε όμως ότι πρόκειται για πολύ σύνθετες πρωτοβουλίες, που χρειάζονται προσοχή και απαιτούν καλό σχεδιασμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε να προκύψει θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 69% της αγοράς, όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%, τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, προσθέτοντας ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλός εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες και επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα αλλάξει ο εγχώριος τραπεζικός χάρτης.

Kerdosonline.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook