Τη συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, αποφάσισε ο σύλλογος εμπόρων βιοτεχνών επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου, με στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημερι.

Κεντρικό αίτημα του Συλλόγου είναι το σταμάτημα της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία υφεσιακής πορείας της χώρας, που παράγει λουκέτα, ανεργία, φτωχοποίηση, ελλείμματα και ακόμα μεγαλύτερα χρέη.   

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε επιστολή τους

η απάντηση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, την ύφεση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας των Μικρών επιχειρήσεων (της πραγματικής οικονομίας), που σύμφωνα και με την Ε.Ε. αποτελούν την “ραχοκοκαλιά της απασχόλησης” σε Ευρώπη και Ελλάδα. 

Και αυτό έως τώρα δεν γίνετε στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να συμβεί, σύμφωνα και με τα προαναγγελλόμενα νέα μέτρα υπερφορολόγησης επιχειρήσεων, καταναλωτών και ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό εισοδημάτων (ΦΠΑ - έμμεσοι φόροι - κατάργηση αφορολόγητου ορίου και εκπτώσεων φόρου).

Δεν μπορούμε να αναζητούμε συνέχεια λύσεις μέσα από νέες δανειακές συμβάσεις. Ούτε να προσδοκούμε μονοδιάστατα σωτηρία από μεγάλους επενδυτές, που έως και σήμερα απέχουν και απλά παρακολουθούν.

Η διαχείριση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης μόνο με διλλήματα και τηλεοπτικά μηνύματα δεν αποτελεί λύση. Χωρίς την αναζήτηση μιας διαφορετικής ελπιδοφόρας πορείας, κύρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κοινωνία καλείται σήμερα να απαντήσει στο αν επιλέγει “καταστροφή ή  μεγαλύτερη καταστροφή”.

 Κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνικοί φορείς πρέπει πολύ γρήγορα, τώρα, να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες. Και να πείσουν κατ’ αρχάς ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ώστε να απαλλαγούμε και από το καταστροφικό σύνδρομο του “τελικά δεν θα τα καταφέρουμε”.

Απαιτούνται άμεσα:

  • Σχέδιο ανασυγκρότησης, για όλους εκείνους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που διαθέτουν μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • Ισχυρά κίνητρα για Μμε εγχώριες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Μείωση ΦΠΑ και όχι εγκληματικές μετατάξεις σε υψηλότερους συντελεστές.
  • Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων τοπικών αγορών και βιοτεχνικών πάρκων.
  • Δραστικός περιορισμός της παρασιτικής οικονομίας (παρεμπόριο, λαθρεμπόριο).
  • Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων για μια ακόμα τριετία (Ν. 3714/2008) ώστε να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης.
  • Δεσμευτικό σύμφωνο Κυβέρνησης και τραπεζών, που λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις, για διοχέτευση συγκεκριμένου ποσοστού προς ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
  • Αναθεώρηση της εμπορικής χωροταξίας και στήριξη της επαγγελματικής στέγης.
  • Θέσπιση απλού φορολογικού και εμπορικού κώδικα.
  • Διατήρηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε μη ενήμερους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για τουλάχιστον 12 μήνες και δυνατότητα καταβολής επιδόματος αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας.