Μετά το ολέθριο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, την ταπεινωτική ήττα στο πρώην «κάστρο» του Μιλάνου, αλλά και το εξώφυλλο του Economist που έκανε το γύρο του κόσμου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχεται το τελειωτικό χτύπημα στις κάλπες που στήθηκαν στην Ιταλία για τέσσερα σημαντικά δημοψηφίσματα -περιλαμβανομένης της απόρριψης κάθε σχεδίου για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και της κατάργησης του περιβόητου νόμου περί «εύλογου κωλύματος» που επιτρέπει στον Καβαλιέρε να απουσιάζει από τις δίκες.

Η συμμετοχή των εκλογέων στα τέσσερα δημοψηφίσματα ξεπερνά το νομικά δεσμευτικό 50% και το «ναι» υπερβαίνει το 90%, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που μεταδίδουν στους δικτυακούς τους τόπους οι ιταλικές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Corriere della Sera η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα φθάνει το 57%, σε μία μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης που είχε δώσει πολιτικό χαρακτήρα στη διαδικασία και ήλπιζε σε προσέλευση άνω του 50% για να είναι έγκυρη και νομικά δεσμευτική η ψηφοφορία. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ζήτησε ήδη την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Τα τέσσερα δημοψηφίσματα αφορούν την απόρριψη της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης, την κατάργηση του υποχρεωτικού ποσοστού κέρδους των εταιριών που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης, την κατάργηση κάθε σχεδίου για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί «εύλογου κωλύματος» που επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται στις δίκες του επικαλούμενος πολιτικές υποχρεώσεις.

Βάσει των μερικών στοιχείων που έδωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών στις 17:24 (ώρα Ελλάδος, 16:24 ώρα Ιταλίας), το «ναι» κερδίζει στο πρώτο δημοψήφισμα για τα δίκτυα ύδρευσης με 95,45%, στο δεύτερο με 95,64%, στο τρίτο δημοψήφισμα για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας με 94,14% και στο τέταρτο για το «εύλογο κώλυμα» με 94,61%.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι πολιτικά νεκρός και η πτώση του είναι πολύ πιο σύντομη απ\’ ότι νομίζαμε. Έχασε τις δημοτικές εκλογές, το μετριοπαθές κέντρο στη Βουλή τον εγκατέλειψε και τώρα χάνει και τα δημοψηφίσματα» αναφέρει ο σχολιαστής της Corriere della Sera,  Άλντο Κατσούλο.

«Είναι, όντως, μια αρνητική εξέλιξη για τον Καβαλιέρε, αλλά στην θέση του δεν θα αυτοκτονούσα. Δεν είχαμε, ούτως ή άλλως, ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης στη χώρα μας, ούτε πυρηνική ενέργεια. Ο δε νόμος για τις δίκες του Μπερλουσκόνι, είχε ήδη αποδυναμωθεί από τους ανώτατους δικαστές» σημειώνει από την πλευρά του ο Βιτόριο Φέλτρι, αναλυτής της εφημερίδας Il Giornale, που ανήκει στον αδελφό του Μπερλουσκόνι.


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook