Τρεις προφυλακισμένοι υπόδικοι στην υπόθεση \”Εργκενεκόν\”, έξι κούρδοι προφυλακισμένοι υπόδικοι, ένα όνομα-θρύλος της τουρκικής αριστεράς και ένας καθολικός χριστιανός είναι, μεταξύ άλλων, τα ενδιαφέροντα πρόσωπα στη νέα σύνθεση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάϊ και ο γιατρός Μεχμέτ Χαμπέραλ, κατηγορούμενοι και οι δυο στην υπόθεση Εργκενεκόν εξελέγησαν χτες βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος εξελέγη ο αντιστράτηγος ε.α Ενγκίν Αλάν, πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων και επίσης προφυλακισμένος κατηγορούμενος στην υπόθεση \”Εργκενεκόν\”. Την απόφαση για το αν τελικά θα πάρουν το αξίωμα, θα τη λάβει η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Το ίδιο ισχύει και για τους έξι ανεξάρτητους που εξελέγησαν με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και είναι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).

Με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος εξελέγη στο Μάρντιν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ο Ερόλ Ντόρα, μέλος της αραβόφωνης καθολικής μειονότητας.

Σημαντικό όνομα είναι ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, ο πρόεδρος της θρυλικής ακροαριστερής οργάνωσης Dev-Genc στη δεκαετία του 70. Μαζί με άλλους συντρόφους του είχε απαγάγει δύο Άγγλους και έναν Καναδό τεχνικό σε αμερικανική βάση ραντάρ στις 27 Μαρτίου 1972, κι αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίκη στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τρία σημαντικά στελέχη της αριστεράς. Στις 30 Μαρτίου 1972 οι δυνάμεις Ασφαλείας έκαναν επιχείρηση στο χώρο όπου βρίσκονταν οι επτά απαγωγείς. Σκοτώθηκαν οι τεχνικοί και οι έξι απαγωγείς και διασώθηκε βαριά τραυματισμένος ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά το 1974 η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Έμεινε στη φυλακή 14 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 1986.

Η Λεϊλά Ζάνα εξελέγη και πάλι βουλευτής ως ανεξάρτητη. Πρόκειται για την κουρδικής καταγωγής βουλευτή που είχε εκλεγεί το 1991 μαζί με άλλους 15 Κούρδους βουλευτές από τους καταλόγους του τότε Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 1993, μαζί με άλλους έξι συναδέλφους της δικάστηκε, καταδικάστηκε και της αφαιρέθηκε το βουλευτικό αξίωμα.

Από πλευράς Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, παρουσιάζει ενδιαφέρον ο Ριζά Τουρμέν. Την περίοδο 1998-2007 ήταν ένας από τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Σαφάκ Πάβεϊ, που εξελέγη επίσης βουλευτής του ΡΛΚ, πριν από λίγο καιρό είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά της στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για να θέσει υποψηφιότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook