Καμία πίστωση χρόνου δεν έδωσε στην κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε:

“Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρησεις, για λάθη και παραλείψεις. Μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να αντιπαρατεθεί με μια σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις”.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι μια νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους σε αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

“Στόχος η στήριξη της οικονομίας για την επαναλειτουργία της και η αντιμετώπιση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα”. “Πρεπει να αναλάβουμε τη δέσμευση της 25ης Γενάρη. Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν πάμε σε ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε την καταστροφή”.

“Επίσης, στις προτεραιότητες είναι η σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η εφαρμογή ενός δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος”.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο άρχισε στις 11 με τον πρωθυπουργό να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στην ομιλία του.

 

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης;

1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Κανένας να μην είναι μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το φαγητό, η θέρμανση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πιο αδύναμων. «Παραλαμβάνουμε μια χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης και πρώτη στο δείκτη παιδικής φτώχειας. Αυτή η κατάσταση είναι ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος» υπογράμμισε.

2. Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει, ειδικά σε ό,τι αφορά την μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στην υπερχρέωση και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Βασικός στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

3. Διαπραγμάτευση με εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε να βγει η χώρα από την υπερχρέωση και την ύφεση. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη με σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαπραγμάτευση. Ανέφερε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά χωρίς υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, με ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και πολιτική επενδύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Μέσω αυτών, η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» σημείωσε και επανέλαβε: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν θα έρθουμε σε ρήξη, αλλά ούτε θα είμαστε υποτελείς».

4. Σύγκρουση με κατεστημένα δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα: Ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, διαφάνεια, πάταξη της διαπλοκής, εφαρμογή ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής μεγάλου πλούτου. «Κοινή συνισταμένη όλων αυτών η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook