Δεν υπάρχει ίχνος αντιδικίας, ρεβανσισμού ή άλλης διάθεσης αντιμετώπισης απέναντι σε καμία κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, πόσο μάλλον των σωμάτων ασφαλείας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαγής του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ερωτηθείς εάν οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι ή οπλισμένοι στις διαδηλώσεις, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη θέση του Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ότι από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι σε διαδηλώσεις ή στο γήπεδο καλό είναι οι αστυνομικοί να μην κουβαλούν όπλο (και μόνον εκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά).

Ο ίδιος δήλωσε ότι η έδρα του θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών και ότι θα συντονίζεται με τους αναπληρωτές υπουργούς και την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης. «Από κοινού θα διαμορφώνουμε έναν οδικό χάρτη» τόνισε.

Επισήμανε: «Το αίσθημα ασφάλειας είναι πολύ κρίσιμο και κυρίαρχο, ιδιαίτερα στην εποχή μας και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης είπε ότι ο αστυνομικός θα πρέπει να γίνει φίλος του πολίτη.

Μίλησε για συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική που θα βρίσκει συμφιλιωμένο τον αστυνομικό με τον πολίτη και τον πολίτη με τον αστυνομικό και έκανε λόγο για μία συνέχεια της διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους προηγούμενους υπουργούς.
«Το έγκλημα δεν είναι ανεκτό, αλλά δεν είναι ανεκτό να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από τα όργανα του κράτους» τόνισε ο κ. Πανούσης.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση πέτυχε να φύγουν τα κάγκελα από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Έκανε λόγο για συμβολική κίνηση και πρόσθεσε: «Τι φοβόμαστε; Ότι ο λαός, τα τανκς θα μπουν στη Βουλή;» και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν ιστορικά κατάλοιπα, θα τα λύσουμε».

Παράλληλα, δήλωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί και με τα οικονομικά και μισθολογικά ζητήματα μαζί με τους συν-αρμόδιους υπουργούς.

«Να πείσουμε τον αστυνομικό ότι είναι ο καθημερινός φίλος του πολίτη. Αυτόν υπηρετεί και αυτόν προστατεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πολίτη απροστάτευτο, να πεινάει, να φοβάται. Θα εναρμονίσουμε ελευθερία – εμπιστοσύνη στους θεσμούς της δημοκρατίας και ασφάλεια»
Νωρίτερα, ο απερχόμενος υπουργός Βασίλης Κικίλιας έκανε έναν απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, τονίζοντας ότι η ΕΛΑΣ πρέπει να είναι αποτελεσματική, αλλά να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook