Έντονη είναι η συζήτηση και λιγότερο το παρασκήνιο, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει, μέσω διαρροών αλλά και μη διαψεύσεων, την πρόθεσή της να προτείνει για υποψήφιο έναν πρόσωπο που θα συμβολίζει την ενότητα και θα εκτείνεται στο χώρο της κεντροδεξιάς.
 
Τα σενάρια αυτά ξεκίνησαν ήδη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα ορίζουν το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο μπορεί να ξεκινήσει η εκλογή Προέδρου δεν μεταφέρει τη διαδικασία τουλάχιστον 14 ημέρες από σήμερα. 
 
Μέσα σε αυτό το διάστημα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει επί της ουσίας καθήκοντα στα υπουργεία, να προετοιμάσει τις προτάσεις της για τους δανειστές, να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση και να εξασφαλίσει τον πρόσωπο εκείνο που θα συγκεντρώσει μια άνετη πλειοψηφία και θα συμβολίσει για τον Αλέξη Τσίπρα την ομπρέλα απέναντι στην αντιπολίτευση. 
Τι ορίζουν οι νόμοι: 

Υποχρεωτικά, η Βουλή συνέρχεται στην πρώτη της Σύνοδο στις 5 Φεβρουαρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ., όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η Βουλή της ΙΕ¨ Βουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας. Την ίδια ημέρα, τελείται η ορκωμοσία των βουλευτών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου. 
 
Εφόσον η νέα Βουλή συνέλθει σε Σύνοδο, την επόμενη ημέρα στις 6 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής και το Προεδρείο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κανονισμός στα άρθρα 7 και 8. 
 
Στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου θα αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, διεξάγεται η συζήτηση και τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου θα γίνει, πιθανότατα, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ακόμη και αν ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την 11η Φεβρουαρίου. 
 
Συγκεκριμένα, όπως ορίζει το ά.140 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής, «η εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη, της oπoίας η ανακoίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την oριζόμενη σ’αυτήν ημερoμηνία ψηφoφoρίας, σύμφωνα με τo άρθρo 32 παρ. 3 τoυ Συντάγματoς». Έτσι, η ημερήσια διάταξη θα πρέπει να κοινοποιηθεί πέντε μέρες πριν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η εκλογή να είναι εφικτή από τις 11 Φεβρουαρίου και έπειτα. 
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι η 13η Φεβρουαρίου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook