«Πυρετός» επαφών για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έχει στόχο τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.

Το θέμα θα τεθεί και στην αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, τονίζουν ότι σχέδιο είναι να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Βέβαια, όπως επισήμαναν οι ίδιοι, «ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο κ. Βαρουφάκης αναχωρεί την Κυριακή για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπουργείου, δεν έχει υπάρξει έως σήμερα κάποια επικοινωνία με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης και, κατ’ επέκταση, ούτε με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για τις επαφές του κ. Βαρουφάκη στην οπόια αναφέρει ότι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία θα έρθει στην Ελλάδα την 11η Φεβρουαρίου:

    Αύριο αφικνείται ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, κατ’ ιδίαν, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης.
     
    Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, το πρωί, ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του George Osborne με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.
     
    Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Michel Sapin, καθώς και τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate).
     
    Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Pier Carlo Padoan όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.
     
    Τέλος, ο Angel Gurria, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως Υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.
     
    Η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

 

Σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει σειρά συσκέψεων με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών για διοικητικά θέματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να μελετήσει όλα τα οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (τραπεζικά, ταμειακά διαθέσιμα, στοιχεία του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους κλπ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook