Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σήμερα στις 11:00 θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την Πατρίδα στα Ίμια που θα τελεστεί στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού (Μαραθώνας).

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων. 

Ακολούθως θα μεταβεί στην Κρήτη όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του καταδρομέα Εμμανουήλ Μπικάκη και θα επισκεφθεί την 133 Σμηναρχία Μάχης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη. 

Ποιός ήταν ο Μανώλης Μπικάκης

Γεννημένος το 1954 στο χωριό Ασή Γωνιά μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου, το 1974 υπηρετούσε στη Α’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε.

Η Μοίρα ήταν αυτή που κλήθηκε να επιβιβαστεί στα ιπτάμενα φέρετρα Noratlas και να πραγματοποιήσει μια από τις πιο παράτολμες επιχειρήσεις στη Κύπρο. 

Όταν τα αεροπλάνα πλησίαζαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας μετά από μια χαμηλή πτήση δύο τριών μέτρων πάνω από τη θάλασσα, άρχισαν να δέχονται πυρά. Τα πυρά προέρχονταν και από τους Τούρκους αλλά και από τους Ελληνοκύπριους που εξέλαβαν τα αεροπλάνα για τουρκικά. Ένα από τα Noratlas καταρρίφθηκε από φίλια πυρά οδηγώντας στο θάνατο όλους τους καταδρομείς και το πλήρωμα πλην του Θανάση Ζαφειρίου που πήδηξε στο κενό και σώθηκε με βαριά τραύματα.

Ο Μανώλης Μπικάκης, 20 χρονών παλικάρι βρέθηκε σε έναν άγνωστο χώρο τον οποίο κλήθηκε να υπερασπίσει μαζί με τους υπόλοιπους καταδρομείς. 

Ο Μπικάκης μάχεται μαζί με τον συντοπίτη του Μπιχανάκη .Καλούνται να υπερασπιστούν ένα λόφο τον οποίο οι Τούρκοι προσπαθούν να πάρουν για να προωθηθούν στα προάστια της Λευκωσίας.

Ο Μπιιχανάκης μεταφέρει και 8 βλήματα ΠΑΟ και ο Μπικάκης με το δικό του ΠΑΟ μετακινείται σε σημείο βολής. Ο συμπολεμιστής του τον χάνει και αναφέρει την απώλειά του. Και ο Μπικάκης νομίζει ότι ο Κρητικός συμμαχητής του σκοτώθηκε. Πιστεύει ότι έμεινε μόνος απέναντι στους Τούρκους.

Παρόλα αυτά δεν λυγίζει. Απέναντί του έξι τουρκικά άρματα μάχης κι ένα τάγμα πεζικού.

Στα 300 μέτρα εγκλωβίζει το πρώτο άρμα και στα 270 μέτρα το τινάζει στον αέρα!

Αλλάζει θέση και εξολοθρεύει και δεύτερο. 200 μέτρα πιο πέρα καταστρέφει το τρίτο . Οι Τούρκοι τρομοκρατημένοι δεν έχουν καταλάβει από που τους χτυπάνε! Όσο ψάχνουν…ο Μπικάκης τινάζει στον αέρα και τέταρτο άρμα τους! Εύκολα ακολουθεί το πέμπτο. 

Ο αρχηγός πληρώματος του έκτου και τελευταίου άρματος μάχης οπισθοχώρησε μη πιστεύοντας αυτό που έχει συμβεί.

Οι Τούρκοι πεζικάριοι κρύφτηκαν στη σχολή Γρηγορίου με τον Μπικάκη να τους ρίχνει τα δύο τελευταία βλήματα.

Σ΄ αυτόν τον άνθρωπο η ελληνική Πολιτεία δεν αναγνώρισε ποτέ τίποτα!

Όταν απολύθηκε από το Στρατό, εργάστηκε σαν οικοδόμος. Έκανε οικογένεια και παιδιά. Άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο ατύχημα το 1994, στην εθνική οδό Αθηνών Πατρών .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook