Γνωρίζατε ότι οι αράχνες γνωρίζουν από… μαθηματικά; Αυτό τουλάχιστον υποψιάζονται επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν ότι ένα συγκεκριμένο είδος αράχνης golden orb-web (Nephila clavipes) μπορεί να είναι σε θέση να μετρά.

Οι αράχνες δημιουργούν «κελάρια θηραμάτων» από τα παγιδευμένα στους ιστούς θύματά τους και φαίνεται ότι γνωρίζουν ακριβώς πόσα γεύματα τους έχουν απομείνει.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αράχνες βγαίνουν «προς κυνήγι» νέων θηραμάτων, όταν αντιληφθούν ότι κάποιο λείπει από τους ιστούς τους.

Οι αράχνες Nephila clavipes περιμένουν τα θύματά τους να πετάξουν προς τον ιστό τους, όπου παγιδεύονται και πεθαίνουν, όμως πολλές φορές άλλες αράχνες κλέβουν τα νεκρά έντομα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Milwaukee στις ΗΠΑ ήλεγξαν τον αριθμό των θηραμάτων που είχαν στα «κελάρια» τους οι αράχνες, δίνοντάς τους προνύμφες και παίρνοντας τες στη συνέχεια από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσαν, ότι οι αράχνες αρχίζουν να αναζητούν για τα κλεμμένα θηράματα, μόλις κάποιο αφαιρεθεί από τον ιστό τους.

«Οι αράχνες που χάνουν μεγαλύτερο αριθμό θηραμάτων ψάχνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τους αντικαταστάτες τους, κάτι που υποδηλώνει ότι οι αράχνες διαθέτουν αναμνήσεις από το μέγεθος των θηραμάτων που έχουν συγκεντρώσει, και χρησιμοποιούν αυτές τις αναμνήσεις για ρυθμίζουν τις προσπάθειες ανάκαμψης των… κλεμμένων» αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Animal Cognition.

«Μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα δειλό συμπέρασμα, ότι αυτές οι αράχνες διαθέτουν κάποια αίσθηση πολυαριθμίας» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Rafael Rodríguez, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook