Καθώς ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ανεργίας στην περιοχή φθάνουν το 45,2% και είναι τα υψηλότερα στον κόσμο.

Στο μεταξύ, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν πάνω από 1/3, ανακοίνωσε η υπηρεσία UNRWA του ΟΗΕ.

Στην έκθεσή της αναφέρει πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επλήγησαν πολύ σκληρά εξαιτίας της συνεχιζόμενης απαγόρευσης ουσιαστικά όλων των εξαγωγών.

Το Ισραήλ επέβαλε κυρώσεις το 2006 στη Γάζα μετά την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit. Ένα χρόνο αργότερα ο αποκλεισμός εντάθηκε όταν η Χαμάς εκδίωξε από την περιοχή την ανταγωνιστική προς αυτήν Παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNRWA, Chris Gunness, \”πρόκειται για πρωτοφανείς τάσεις και οι πρόσφυγες που αποτελούν τα 2/3 του πληθυσμού των 1,5 εκατομμυρίων της Γάζας επλήγησαν περισσότερο απ\’ όλους\”.

Το ποσοστό ανεργίας, πάντως, για το β\’ εξάμηνο του 2010 ήταν ελαφρά κατώτερο του 45,7% της ίδιας περιόδου του 2009 αν και υψηλότερο αυτού του α\’ μισού του 2010. Η έκθεση αναφέρει πως αντίθετα με την συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα, ο δημόσιος τομέας που διαχειρίζεται η Χαμάς εμφάνισε οικονομική ανάπτυξη αυξάνοντας μάλιστα την απασχόληση του κατά το 1/5.

enet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook