Απεβίωσε, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώτος πρόεδρος της επανενωμένης Γερμανίας, και θερμός φιλλέληνας, Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ.

Την Ελλάδα την είχε επισκεφθεί πολλές φορές, ενώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2011 έκανε δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα της διάσωσης της. Ενδεικτικά, σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild το 2011, είχε ταχθεί υπέρ της διάσωσης της χώρας μας καλώντας τους γερμανούς πολίτες να στηρίξουν τη χώρα μας και όχι να την χλευάζουν.

Ο Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1920 και διετέλεσε πρόεδρος της Γερμανίας από τo 1984 ως τo 1994.

Γεννήθηκε στο νέο ανάκτορο της Στουτγκάρδης και ήταν γιος του διπλωμάτη Ερνστ φον Βάιτσεκερ (Ernst von Weizsäcker) και της Μαριάννε φον Γκράβενιτζ (Marianne von Graevenitz). Όταν ήταν 17 ετών, μετακόμισε στη Βρετανία, όπου σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία στο κολέγιο Μπάλιολ της Οξφόρδης, στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία.

Ο φον Βάιτσεκερ ήταν μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου από το 1981 μέχρι το 1984 και Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από το 1984 μέχρι το 1994. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της θητείας γερμανική ενοποίηση επιτεύχθηκε μέσω της ενσωμάτωσης του εδάφους της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, και έτσι έγινε ο πρώτος πρόεδρος της επανενωμένης Γερμανίας.

Ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου και με την κριτική του αλλά και με την διπλωματία του ήταν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στον Γερμανικό λαό.

Ελλάδα την έχει επισκεφθεί πολλές φορές, επίσης και το περίπτερο της στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001. Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2011 έκανε δηλώσεις υπέρ της Ελλάδος υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα της διάσωσης της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook