Πρώτη ενημέρωση: 31/01/15 20.15

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στις λιμενικές αρχές Ηρακλείου από την ειδοποίηση ότι ένα ιστιοφόρο στο οποίο επιβαίνει ένας πατέρας με τον γιο του, πλέει ακυβέρνητο και ενώ στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που το σκάφος έπλεε περίπου 4 μίλια βόρεια του Ηρακλείου, οι δυνατοί άνεμοι όπως όλα δείχνουν, έσπασαν το αλμπούρο με αποτέλεσμα το ιστιοφόρο να μείνει ακυβέρνητο.

Φίλος του ιδιοκτήτη του σκάφους ενημέρωσε το λιμεναρχείο για το έκτακτο περιστατικό ενώ στη συνέχεια, οι λιμενικοί επικοινώνησαν στο κινητό τηλέφωνο με τον ίδιο τον πατέρα, επιβαίνοντα στο ιστιοφόρο, προκειμένου να συντονιστεί άμεσα η επιχείρηση διάσωσης.

 Άμεσα απέπλευσε προς εντοπισμό του ανωτέρω Ι/Φ πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ ενημερώθηκαν το Ι/Χ-Τ/Χ ”ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ” και τα Ρ/Κ ”ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΣ”, ”ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ” και ”ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ”.

Λίγο πριν τις 20:30, το σκάφος του Λιμενικού ΠΛΣ 119, η ομάδα έρευνας και διάσωσης του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών με το σκαφος Πρωτοπορος ΤΗ 603 και κυβερνήτη τον Στεφανάκη Μανώλη και συγκυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Παπαμαστοράκη, καθώς το ρυμουλκο σκαφος Παντανασας, εντόπισαν το ιστιοφόρο και τους δύο επιβάτες, πατέρα και γιο, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και ρυμούλκησαν το ιστιοφοφόρο με ανέμους που έφταναν τα 8 μποφόρ.

Το παρακάτω βίντεο τράβηξε η ομάδα του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, στο οποίο όμως λόγω του βραδιού και ελάχιστου φωτισμού δεν διακρίνεται η διαδικασία διάσωσης, καταγράφεται ωστόσο η συνομιλία με ένα από τα δυο άτομα του πληρώματος.

 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Λιμενικές Αρχές έχουν εκδώσει δελτίο για έντονα καιρικά φαινόμενα και θυελλώδεις ανέμους, εφιστώντας την προσοχή στους ιδιοκτήτες σκαφών, μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των ισχυρών ανέμων τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης καθώς είναι σε ισχύ απαγορευτικό μέχρι την Κυριακή.

Όπως επισημαίνει ο Μανώλης Στεφανάκης από τον Παγκρήτιο Όμιλο Φουρκωτών Σκαφών: “Με τέτοιες καιρικές συνθήκες κατά τις οποίες υπάρχει απαγορευτικό, παρόλο που δεν προβλέπετε η απαγόρευση απόπλου σκαφών αναψυχής, θα πρέπει όσοι διαθέτουν σκάφη να μην βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του πληρώματος καθώς και των σωστικών σκαφών. Με τέτοιες συνθήκες τη νύχτα 5 μίλια βόρεια της Ντιας απαγορεύουν σε πλοία 180 μ να ταξιδεύουν, πόσο μάλιστα σε σκαφάκια 8 μέτρων. Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε απώλειες”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook