Μπαράζ συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ομόλογούς του ξεκινά από σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισπεύδοντας την επίσκεψή του στον πρώτο “σταθμό”, το Παρίσι, μετά το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε την Παρασκευή κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σκοπός είναι να υπάρξει ένας πρώτος διερευνητικός γύρος επαφών, πριν το Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι οποίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, εξετάζεται να μεταφερθεί για αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του στο Bloomberg, διαβεβαίωσε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι δύο πλευρές θα φτάσουν σύντομα σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία.

Εκτός από τη δήλωση στο Bloomberg, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη συνάντηση της Παρασκευής, o κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Μάρτιν Σουλτς, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα που αποκόμισε και από τα τρία τηλεφωνήματα είναι ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει τη Δευτέρα το πρωί στην Κύπρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, υπήρξε συνομιλία μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε υποστήριξη και πιθανή παρέμβαση των Αμερικανών στους Ευρωπαίους, ώστε να αλλάξουν στάση και να δώσουν την ευκαιρία διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παρενέβη, με τον τρόπο του, στην διαμάχη Αθήνας και δανειστών, αφού συνέδεσε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια της Ευρώπης με την κρίση χρέους της Ελλάδας. Όπως ανέφερε, αυτή η αστάθεια «έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία».

Το πρόγραμμα

Ο κ. Βαρουφάκης αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, θα έχουν την Κυριακή το απόγευμα στις 17:00 (τοπική ώρα) συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin, και στις 18:00 (τοπική ώρα) με τον Υπουργό Οικονομίας Emmanuel Macron, στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 18:30 μ.μ.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα ο κ. Βαρουφάκης θα μετέβαινε τη Δευτέρα το πρωί στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Παρίσι.

Τη Δευτέρα 02/02/2015, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος θα επισκεφθούν το Λονδίνο, και θα έχουν συνάντηση στις 11:00 (τοπική ώρα) με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, στο γραφείο του, στη Downing Street 11, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Citi.

Την Τρίτη, 03/02/2015, θα μεταβούν στη Ρώμη, όπου στις 11:30 (τοπική ώρα) θα συναντηθούν με τον ομόλογό του Pier Carlo Padoan, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η επιστροφή τους προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τρίτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook