"Λουκέτο" μπαίνει την Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ταντιδρώντας στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στην Κρήτη η απεργιακή κινητοποίηση είναι 48ωρη καθώς έχει ληφθεί απόφαση από τα Εργατικά Κέντρα του νησιού και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24ωρη της ΓΣΕΕ  και της ΑΔΕΔΥ, ενώ έχει προκηρυχτεί νέα 24ωρη απεργία και την Πέμπτη.

Κλειστά επίσης θα παραμείνουν και τα εμπορικά καταστήματα μετά από απόφαση των εμπορικών συλλόγων του νησιού, από τις 8 το πρωί έως τις 11πμ.

Όμως ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων αποφάσισε να προχωρήσει σε ολοήμερο κλείσιμο των καταστημάτων και καλεί και τους άλλους εμπορικούς συλλόγους να κάνουν το ίδιο προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Στα Χανιά έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10 το πρωί επίσης στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων.

Στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί, απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο , «μετά τη συνεχιζόμενη επίθεση της Κυβέρνησης στα πλαίσια του μνημονίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας και ιδιαίτερα των Δημοσίων Υπαλλήλων».

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο και στο Λασίθι.

Το απεργιακό μέτωπο 

Λόγω της 24ωρης απεργίας θα υπάρξουν προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, το Μετρό θα λειτουργεί κανονικά, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 8 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και το Τραμ από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ.

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν όλο το 24ωρο οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Σημειώνεται ότι το Μετρό θα πηγαίνει μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς το τμήμα από εκεί έως το αεροδρόμιο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΟΣΕ, οι υπάλληλοι του οποίου απεργούν.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι των λιμανιών.

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι πτήσεις, από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει το ΕΣΥ, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο μνημόνιο. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν, επίσης, μικρομεσαίοι και έμποροι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 15:00.

Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.